Basketball – Dames 1 van Solar-systemen Grasshoppers heeft zich woensdagavond geplaatst voor de finale van de play-offs om het landskampioenschap. In de vijfde en beslissende wedstrijd waren de Katwijksen te sterk voor regerend landskampioen Lekdetec uit Bemmel. Een kolkende sporthal Cleijn Duin met bijna 700 toeschouwers, was alleen tijdens een indrukwekkende 2 minuten stil te krijgen vanwege 4 mei. Na een enerverende wedstrijd was er een dik verdiend applaus voor de ploeg van Rick Driessen en Wouter Star, die de tegenstander onder de 50 punten hield en aanvallend na de rust toesloeg. Eindstand 65-46.<!–more–>

Beide ploegen hadden aanvankelijk moeite de basket te vinden. Veel missers en balverlies maakten dat na bijna vijf minuten een schamele 2-2 op het scorebord stond. De punten waren duur en het was schrapen, met Solar-systemen Grasshoppers licht in het voordeel met rust: 26-23.

Dat veranderde in het derde kwart. Grasshoppers gooide alle schroom van zich af, Bemmel moest passen. Enkele driepunters van Eveline Messemaker (16 punten totaal) direct na rust gaf het thuisteam vleugels. De schroom ging er vanaf en het gat werd naar meer dan 10 getild (43-29). Lekdetec kon het verschil na een time out voor het begin van het vierde kwart nog terug brengen naar 43-35, omdat de scoreproductie aan Katwijkse zijde even stilviel.

Dat bleek van de gasten wel de laatste opleving te zijn. Grasshoppers was op stoom en liet zich ook niet van de wijs brengen toen sterkhouder Sharon Beld, na een zware persoonlijke – en onsportieve – fout het veld afgedragen moest worden met een ernstige knieblessure. Sonja Kuijt viel in en benutte de twee vrije worpen in haar plaats en ook het daarop volgende balbezit werd afgesloten met een score: 50-37.
Het verschil werd zelfs nog eventjes 20 punten (62-42), waarop Lekdetec de handdoek gooide en een klein feestje in Katwijk losbarstte.

Het wordt voor Dames 1 de eerste finale om het landskampioenschap in de geschiedenis van de club. De ploeg won al de tussentijdse final four om het winterkampioenschap en sloot de competitie in de eredivisie als nummer 1 af. Daarom heeft het ook in de eindstrijd over maximaal zeven wedstrijden thuisvoordeel tegen Loon Lions, dat zich dinsdag al voor de finale plaatste door in de vijfde wedstrijd Den Helder voor te blijven.
Coach Driessen maakte duidelijk dat hij enorm trots was op zijn team: “We hebben nogal wat tegenslag met blessures, maar ook bewezen de breedste bank te hebben. Er staat steeds een andere speelster op en ze laten zich niet meer zo snel van de wijs brengen. Ik zie nog altijd verbetering mogelijk, maar ben zeker tevreden dat we de finale hebben gehaald. Zij waren landskampioen, wij het team zonder internationals.”

De finale serie (best of seven) begint zaterdag om 20.30 uur in sporthal Cleijn Duin te Katwijk.

Periodestanden 12-11; 14-12; 17-12; 22-11.
Scores: Fleur Kuijt met 18 pt (3×3), Evelien Messemaker met 16 pt (4×3) en Noor Driessen met 10pt
waren de topscorers bij Solar-systemen Grasshoppers, terwijl Jill Bettonvil met 15 pt voor Lekdetec topscorer was.

Comments

comments

DELEN