LEIDEN – Willy Spaan, voorzitter van de raad van bestuur van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), heeft woensdag de nieuwe ‘Bontius tulp’ in ontvangst genomen van tulpenkweker Simon Pennings.

De speciaal gekweekte tulp is vernoemd naar de Bontius Stichting en is bij de overhandiging officieel gedoopt. De Bontius Stichting werft fondsen voor het wetenschappelijk onderzoek van het LUMC en viert deze maand haar tienjarig bestaan.

Pennings, van bloembollenkwekerij W.A.M. Pennings uit Noordwijkerhout, kwam op het idee om een tulp te vernoemen na een gesprek met LUMC-arts Henk Elzevier. “Hij vertelde zo enthousiast over het goede en bijzondere werk van de Bontius Stichting, dat ik op deze manier een steentje wilde bijdragen. We hebben een tulp geselecteerd in een vrolijke kleur die lang en vroeg in het seizoen bloeit. Zo kunnen mensen er zo lang mogelijk plezier van hebben. We zijn nu hard aan het werk om ervoor te zorgen dat er volgend voorjaar 40.000 Bontius tulpen in Nederland bloeien.”

Bontius Stichting
De Bontius Stichting reageert verheugd op het nieuws. Relatiemanager fondsenwerving Viola van Bohemen-Welter: “Het is heel mooi dat we als groot ziekenhuis in de Bollenstreek straks een eigen tulp hebben. Hopelijk kunnen we op deze manier nog meer mensen wijzen op de mogelijkheid om de Bontius Stichting te steunen. Elke dag zetten onze artsen en onderzoekers zich in om ernstige ziekten dichter bij genezing te brengen. Wat dat betreft is het zeer symbolisch dat we nu een tulp naar ons vernoemd krijgen. Bij onze onderzoeken begint het immers ook met het planten van een klein idee, waarvan we hopen dat het uiteindelijk uitgroeit tot een prachtig eindresultaat.”

De Bontius Stichting is met name van belang voor onderzoeken die in de beginfase verkeren en onderzoeken naar zeer zeldzame ziekten waarvoor het lastig is om via de reguliere route financiering aan te vragen. Alle donaties aan de Bontius Stichting komen volledig ten goede aan wetenschappelijk onderzoek.