Op zaterdag 30 april organiseert de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) haar landelijke open dag op 45 locaties. Dé dag om actief kennis te maken met het reddingwerk op het water, de professionele vrijwilligers en het materieel van de KNRM. Beleef het mee!
Bij de KNRM draait alles om vrijwilligerswerk, het reddingswerk kan niet bestaan zonder de 1.300 vrijwilligers. Met hart en ziel zijn velen al jaren verbonden aan hun reddingstation. 365 dagen per jaar staan ze klaar. Niet elke dag voor een redding, maar wel 24 uur per dag beschikbaar.
De vrijwilligers kunnen hun werk doen door de vrijwillige bijdragen van mensen die de Redding Maatschappij een warm hart toedragen. En voor die mensen is de Nationale Reddingbootdag.
Want deze Redders aan de wal, zoals de KNRM haar donateurs noemt, steunen de redders niet alleen met een vaste vrijwillige bijdrage, maar daarnaast vormen zij een morele achterban voor de redders.
Als dank voor die vaak jarenlange steun halen de vrijwilligers op 30 april alles uit de kast. Spectaculaire demonstraties, rondleidingen, films en activiteiten voor kinderen. En het allermooiste: jong en oud mogen, net als een echte redder, mee op de reddingboot. 30 april is ook een uitgelezen moment voor niet-donateurs om kennis te maken met de KNRM en om in te schrijven als nieuwe donateur.

Voor donateurs is één van de hoogte punten van Reddingbootdag het meevaren op de reddingboot ‘De Redder’ van station Katwijk. Dit jaar zal de indeling op het strand anders zijn dan in alle andere jaren. U krijgt geen kaartje met een nummer, maar mag aansluiten in de rij, waar een veiligheidsvideo gepresenteerd wordt alvorens u aan boord stapt van de reddingboot. Mocht u het heel druk vinden of u heeft geen tijd, dan bent u ook van harte welkom bij een van onze buurtstations Scheveningen en Noordwijk.
Nieuw dit jaar is een stand van ‘Hart veilig wonen’ waar u informatie kunt verkrijgen over de hulp die u kunt geven bij een reanimatie in uw woonwijk. In een ambulancesimulator kunt u ervaren hoe het is om met spoed in een ambulance te rijden door alle het overige verkeer heen.
Gedurende de hele dag zullen medewerkers van de brandweer en ambulancedienst diverse demonstraties geven op het grote parkeerterrein naast het boothuis. Verspreid over het terrein zijn er ook diverse historische brandweervoertuigen en historische ambulance, politie, Rode Kruis en de Katwijkse Reddingsbrigade te bezichtigen.
Samen met Gert de Ruijter van DRRAO mogen jong en (oud) kleine brandjes blussen.
Op de grasweide naast het boothuis zullen leden van de Politie Honden Vereniging Katwijk een aantal spectaculaire demonstraties laten zien. Na afloop kunnen de honden van dichtbij bekeken worden. In het boothuis zelf kunt u genieten van het shantykoor ‘Olde Jonges Krentebrot’.
Voor de allerkleinsten staat er een springkussen, kunnen gezichten weer mooi geschminkt worden en zal Rinus Redder van dichtbij te zien zijn! Verder is er een fotopresentatie en worden er diverse video’s getoond. Voor de inwendige mens kunt u in het boothuis terecht voor patat, snacks en vis. Enkele makreelrokers zullen hieraan ter plaatse hun bijdrage leveren.
Reddingbootdag duurt van 10.00 tot 16.00 uur en wordt in 45 plaatsen langs de Noordzeekust, de Zuid- Hollandse en Zeeuwse wateren en aan het IJsselmeer gehouden.
Kijk op de website www.reddingbootdag.nl voor routebeschrijvingen, plaatselijke programma’s, richtlijnen voor bezoekers en nog veel meer.
Programma:
– Van 10.00 uur tot 16.00 uur zal er gevaren worden met Donateurs
-Van 10:00 uur tot 16:00 uur static show van Brandweer Katwijk en Wassenaar, Ambulance, politie, Historische brandweer en ambulancevoertuigen, Rode Kruis en Katwijkse Reddingsbrigade
– Een demonstratie met politiehonden zal op de tijdstippen: 11.00 / 13.00 / 14.30 uur gehouden worden.
– Shantykoor ‘Olde Jonges Krentebrot’ zullen van zich laten horen om: 11.30 / 13.30 / 15.00 uur
– Tussen 15.30 / 16.00 uur zullen verschillende hulpdiensten op het parkeerterrein van de Noordduinen laten zien wat zij in huis hebben tijdens een gezamenlijke demonstratie

Vorig artikelCatwyck Dames I Goed spel, maar puntloos
Volgend artikelWaterpolo jeugd Katwijk/Noordwijk kampioen