KATWIJK – Op dit moment staan de reeën in Nederland aan het begin van de jaarlijkse bronsttijd, die duurt van half juli tot eind augustus. Bij de mannetjes gieren de hormonen door het lichaam. Zij proberen de komende weken zoveel mogelijk vrouwtjes te bevruchten. Tijdens de bronstperiode neemt de voorzichtigheid en schuwheid van de reeën af en steken ze tijdens hun achtervolging vaak onverwacht wegen over. Automobilisten zijn dus gewaarschuwd.

Achtervolging
Voorafgaand aan de paring is er het ritueel van de bok (mannetje) die de geit (vrouwtje) het hof probeert te maken en haar achterna jaagt. In deze periode zijn reeën dus eigenlijk nooit alleen. Vaak zet een geit het op een lopen voor de hitsige bok.

Snelheid matigen
Het advies van de boswachters van Staatsbosbeheer aan automobilisten luidt dan ook: matig uw snelheid en let extra goed op bij wegen langs bos- en duingebieden om aanrijdingen te voorkomen. Reeën verplaatsen zich doorgaans over een eigen wegennet van wissels door het bos. Rijd je nu regelmatig over wegen langs bos- en duingebieden, onthoud dan de plaats waar je een ree op de weg hebt gezien. Passeer deze plekken het hele jaar door met gepaste snelheid, want de kans is groot dat ze hier vaker oversteken. Zo voorkom je dierenleed en onnodige schade aan je auto. Mocht het onverhoopt toch gebeuren bel dan met 112 en vraag naar het valwildteam.

Comments

comments

DELEN