De Stichting Historie Vliegveld Valkenburg (SHVV) is op 1 februari 2016 opgericht. In de eerste maanden is er vooral gewerkt aan het opzetten van de interne organisatie. Nu de stichting sinds kort met een eigen website en een Facebookpagina op het internet is te vinden, is het tijd om de SHVV aan de buitenwereld te presenteren.

De SHVV is opgericht om de geschiedenis en het erfgoed van het voormalige vliegveld Valkenburg voor het nageslacht te bewaren. De stichting hoopt hiertoe een bezoekerscentrum op of nabij het vliegveldterrein te kunnen realiseren, waarin zowel een permanente expositie als wisselende thema-exposities kunnen worden ondergebracht. Het stichtingsbestuur heeft haar zinnen gezet op één van de oude barakken en is hierover in overleg met het Rijksvastgoedbedrijf en met de gemeente Katwijk.

Initiatiefnemer Peter Korbee is al enkele jaren bezig met het verzamelen van spullen voor de collectie van het bezoekerscentrum. Daarbij gaat het tot nu toe met name om zaken uit de periode waarin de Marineluchtvaartdienst op Valkenburg actief was, maar de SHVV wil in het bezoekerscentrum aandacht besteden aan alle gebruikers die het vliegveld sinds de aanleg in 1939 heeft gehad (Luftwaffe, Royal Air Force, Koninklijke Luchtmacht en Marineluchtvaartdienst).

Het bestuur van de stichting is ook op zoek naar vrijwilligers op allerlei gebied: mensen die de collectie onderhouden en beheren, gastheren en –vrouwen die in de toekomst het bezoekerscentrum kunnen bemannen, mensen die onderhoud kunnen verrichten in en om het gebouw, mensen die zitting willen nemen in het bestuur of in een van de commissies die de stichting gaat opzetten, noem maar op. Bent of kent u iemand die voor de SHVV werkzaamheden kan en wil verrichten, dan kunt u zich aanmelden via historie@vliegveldvalkenburg.nl.

Natuurlijk heeft de nieuwe stichting ook inkomsten nodig om alle plannen te kunnen realiseren. Wilt u de Stichting Historie Vliegveld Valkenburg financieel ondersteunen, meld u zich dan aan als donateur. De minimum donatie is vastgesteld op een bedrag van € 10,00 per jaar.

Wilt u nader kennismaken met de stichting en alvast een kijkje nemen in onze opslagruimte? Noteer dan alvast zaterdag 10 september a.s. in uw agenda. Op die datum is het plan om de opslagruimte in het kader van de Open Monumentendag 2016 open te stellen.

Comments

comments

DELEN