De basisschoolleerkrachten Paul van Houwelingen en Marijke Knijnenburg kwamen maandagochtend 17 augustus toch ietwat gespannen de hal van R.K.B.S. ‘de Horizon’ in Katwijk aan den Rijn binnen. Dit had niets te maken met het nieuwe schooljaar wat maandag echt van start gaat, maar het was meer hun onbekendheid met hoe de collega’s hun veertigjarig onderwijsjubileum zouden gaan invullen.

Slingers bij de ingang en in de lokalen van ‘mees Paul’ en ‘juf Marijke’ waar het getal veertig prominent in beeld kwam, waren de voorbode van meer jubileumuitingen. Wat te denken van de enige echte Horizonstruik, de jubileumtaart en de pakkende tekst op de oerdreun van Farce Majeure.

Waar Van Houwelingen op 1 augustus 1975 startte op de Mgr. Bekkersschool achter de Hoorneslaan deed Knijnenburg dat op de St. Jozefschool onder de schaduw van de katholieke kerk. Met de fusie van beide katholieke scholen in 1990 tot R.K.B.S. ‘de Horizon’ werden beiden fysieke collega’s waar ‘mees Paul’ zich meer richtte op de oudere kinderen en ‘juf Marijke’ op het jongere kind.
Het klinkt zo makkelijk dat betrokken onderwijsgevenden een veertigjarig onderwijsjubileum vieren, maar wat betekent dat? Veertig keer Sint – Nicolaas ontvangen, ongeveer twaalfhonderd kinderen die een nieuw schooljaar met je ingaan, honderden oudergesprekken en zeer veel kinderen die je vele jaren later als hun oude mees en juf blijven begroeten, Paul en Marijke hebben dit allemaal meegemaakt. En het mooiste is dat ze ondanks deze veertig jaarringen, wat het onderwijs betreft, even enthousiast blijven als bij hun start in 1975, alleen hun kapsel en kleding wijkt hiervan af.

Beide groepsleerkrachten van R.K.B.S. ‘de Horizon’ zullen in dit jaar van hun onderwijsjubileum geregeld worden bevraagd op hun drive om hun vak te blijven uitoefenen. Het mooie is dat ze beiden dit met een citaat verduidelijken. Knijnenburg: “De beste leerkracht is zij die het meest van haar leerlingen opsteekt” en Van Houwelingen: “Lang is de weg door lessen, kort en doeltreffend door voorbeelden.” Laten kinderen, ouders en collega’s van R.K.B.S. ‘de Horizon’ dan nog maar intens dit schooljaar van deze jubilarissen mogen genieten.

Comments

comments

DELEN