Op de nieuwe provinciale weg tussen Katwijk en Leiden, de N206, rijden automobilisten met grote regelmaat (flink) te hard op het stuk weg dat ook wel de tunnelbak genoemd wordt. Hoewel het strakke nieuwe wegdek lijkt uit te nodigen om het gaspedaal eens lekker in te trappen, hangt er een flink prijskaartje en veel rompslomp aan te hard rijden. Ook op een provinciale weg. Om over de veiligheidsrisico’s nog maar niet te spreken.

De N206 ir. G. Tjalmaweg is onlangs verbreed van 2×1 naar 2×2 rijstroken. De weg is in april 2023 geopend en maakt deel uit van de RijnlandRoute. De maximumsnelheid op dit deel van de N206 is 80 km/uur. Veel automobilisten houden zich aan deze snelheid, maar toch blijkt keer op keer dat er regelmatig (flink) te hard gereden wordt. Tijdens controles door de politie zijn sinds begin dit jaar veel snelheidsovertredingen geconstateerd. De hoogst gemeten snelheid was 192 km/uur, ruim het dubbele van de toegestane snelheid. ‘Tot nu toe hebben zich gelukkig nog geen grote aanrijdingen voorgedaan. Maar wanneer er met zulke absurd hoge snelheden een aanrijding gebeurt, zijn de gevolgen dramatisch,’ spreekt Peter Koot, teamchef Katwijk-Noordwijk, bezorgd uit. ‘Dus los van de kosten, neem je ook grote veiligheidsrisico’s voor jezelf en voor anderen wanneer je je gaspedaal te ver intrapt. Die maximale snelheid is er niet voor niets.’

Naast de bekeuringen die de bestuurders op de deurmat krijgen, heeft dat in 46 gevallen zelfs geleid tot een invordering van het rijbewijs. Een rijbewijs wordt ingevorderd wanneer een bestuurder 50 km/u (of meer) harder rijdt dan is toegestaan. Na de invordering van een rijbewijs mag de bestuurder geen enkel een motorrijtuig meer besturen. Constateert de politie dat hij/zij dat toch doet, volgt er een proces-verbaal voor het rijden zonder geldig rijbewijs.

Het Openbaar Ministerie beslist over of en wanneer een bestuurder het rijbewijs terugkrijgt. Los van deze praktische gevolgen, zijn de boetes ook stevig. Rijdt een bestuurder 50km/u te hard, loopt de boete op tot 860 euro, vanaf 100km/u te hard is de boete zelfs 2400 euro. En dat boven op de rijontzegging. Tot slot verplicht het CBR, bij ernstige snelheidsovertredingen de bestuurder tot een verplichte cursus. Die kost niet alleen tijd, maar ook honderden euro’s. Goed om in het achterhoofd te houden wanneer je op de weg bent.

Bron: Politie