Vanaf 18 februari 2016 is in de Galerie van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) de tentoonstelling Between Eternity and Time te zien met video’s en monumentale wandtapijten van Margriet Luyten.

Joyce Roodnat, cultureel commentator van NRC Handelsblad, opent de tentoonstelling op donderdag 18 februari om 16.30 uur met een interview met de kunstenaar.

Tijd en eindigheid is een terugkerend thema in het werk van Margriet Luyten (1952). Wat is tijd en wat doet het met ons? In foto’s, video’s en recent wandkleden vormt deze vraag het uitgangspunt. Ze werkt projectmatig aan één onderwerp tegelijk. Zo maakte ze fotografische portretten van honderdjarigen en volgde ze het stervensproces van haar moeder waarvan ze foto’s maakte, die ze later vertaalde naar gomdrukken. Met haar video-project ‘Levenswerk’ heeft zij kunstenaars geportretteerd in de laatste fase van hun werkzaam leven.

De wandkleden nu te zien in Galerie LUMC heeft Margriet Luyten ontwikkeld in het Textiellab van het textielmuseum in Tilburg. Daar ontdekte zij de mogelijkheid met fotografie en digitale weeftechnieken bijna driedimensionale landschappen te creëren. In deze serie is geen sprake van een verhaal of scène. Het is de plek zelf die als het ware de protagonist is: een bos, een park, een rotslandschap ieder verbonden aan een geschiedenis. Margriet Luyten bracht zorgvuldig gekozen dichtregels aan op deze wandkleden en legde zo een verbinding tussen plek en geschiedenis. Door de teksten handmatig erop te borduren, werd deze niet alleen een conceptuele ingreep, maar ook een intieme en fysieke handeling

Bijschrift foto: Margriet Luyten, I slew a worm the other day (Emily Dickinson), Jacquard geweven mohair en cashwool, 170 x 230 cm., 2015