Vanaf 10 september is in Museum De Zwarte Tulp in Lisse een nieuwe tentoonstelling te zien ‘Bollenschuren, Iconen van de Bollenstreek’. Daarin staan de architectuur, de betekenis voor het landschap en het hergebruik van bollenschuren centraal.

Bollenschuren zijn sinds het eind van de 19de eeuw gebouwd voor de opslag en bewerking van bloembollen. De ontwikkelingen in techniek en logistiek in het bollenvak zijn bepalend geweest voor de architectuur van bollenschuren. Dit industrieel-agrarisch erfgoed vertelt het verhaal van de bloembollencultuur.

Iconen van het landschap
Bollenschuren zijn zo karakteristiek voor de Bollenstreek dat ze als iconen van het landschap worden beschouwd. Daarom staan steeds meer bollenschuren op de monumentenlijst en krijgen ze ook steeds vaker een nieuwe functie. De tentoonstelling laat zien hoe bijzonder het is om in een bollenschuur te wonen en te werken. Museum De Zwarte Tulp is overigens zelf ook gevestigd in een voormalige bollenschuur in Lisse.

Twintig jaar Bollenerfgoed
De tentoonstelling is tevens een hommage aan het werk van de Werkgroep Bollenerfgoed, die zich inspant voor behoud en herbestemming van bollenschuren en ander bollenerfgoed. De eerste tien jaar gebeurde dit onder de vleugels van Museum De Zwarte Tulp, de laatste tien jaar onder die van het CultuurHistorisch Genootschap Duin- en Bollenstreek.

Praktische informatie
De tentoonstelling ‘Bollenschuren, Iconen van de Bollenstreek’ is te zien van 10 september 2016 tot en met 19 februari 2017. Museum De Zwarte Tulp, Grachtweg 2A, 2161 HN Lisse. Openingstijden: dinsdag t/m zondag van 13.00-17.00 uur. Maandag is het museum gesloten.

Bollenschuur Zwartelaan Lisse - Marca Bultink

Foto: Marca Bultink

Comments

comments

DELEN