FOTOGemeente Katwijk

Bij het voetbalveldje aan de Wega in Rijnsoever-Noord is een huismussentil geplaatst. De til moet de huismussen helpen om zich in Katwijk te nestelen.

Voor het nieuwbouwproject Rijnsoever-Noord is eerder een paardenstal gesloopt. Deze stal was een belangrijke locatie voor huismussen om hun nesten te bouwen. Om de verdwenen nesten te compenseren en om het nestelen van de huismus in dit gebied te ondersteunen is nu de huismussentil geplaatst.

Naast de huismus en de ringmus, kunnen ook mezen gebruik maken van deze nestkast. De huismussentil is zeshoekig en opgebouwd uit drie ringen met nestkasten. Het geheel staat bovenop een stalen paal en biedt plaats aan 54 broedpaartjes. Mussen maken vanuit de wijk voedselvluchten naar Park Rijnsoever en de Noordduinen.

Help de huismus
De gemeente doet nog een oproep, ‘help de huismus’. Door verstedelijking en veranderingen in hun leefomgeving heeft de huismus het de laatste jaren steeds moeilijker. Wie de huismus wil helpen, kan dit doen door wintergroene struiken in de tuin te planten. Of door in de winter voedsel aan te bieden. Het leefgebied van de huismus is vrij klein. De huismus vindt graag een broedplaats in of tegen gebouwen, boerderijen, maneges en kinderboerderijen. Inwoners kunnen de huismus ook helpen door één of meerdere nestkastjes voor huismussen op te hangen

Comments

comments

DELEN

3 REACTIES

 1. Leuk bericht. We hebben elk jaar mussen en ze nestelen onder de dakpannen van onze ouwe schuur. Broodkruimels (we kopen geen gesneden brood) gooien we op de plas en zo peuzelen ze deze lekker op of ze voeren ze aan hun jonkies. Mooi gezicht. Daar kun je toch van genieten?

 2. Prachtig dat er aan de huismussen werd gedacht. Jammer alleen dat er misschien te weinig kennis van zaken in huis geweest is. Huismussen broeden in het algemeen binnen 50 m van hun voedsel. Dat voedsel komt tegenwoordig van mensen in de woonwijken. Dat mussen “voedselvluchten” maken klinkt heel deskundig maar slaat nergens op als het om huismussen gaat.
  Huismussen moeten straks, als de jongen er zijn, iedere 20 minuten voldoende insecten voor hun nest met grut hebben. Het zijn geen gierzwaluwen die “op hun voedselvluchten van soms een halve dag alle insecten in de krop verzamelen en enkele keren per dag aan hun 2 jongen voeren”. Het zijn huismussen, met nesten tot 9 jongen tegelijk, die iedere 20 minuten insecten te eten moeten krijgen, en anders sterven ze de hongerdood.
  Dus hoe deskundig het ook klonk; huismussen moeten binnen 50m van hun nest voedsel ter beschikking hebben. Voor zichzelf zaden, en voor de jongen; insecten. Allebei tref je die tegenwoordig juist bij MENSEN in de tuinen aan. Niet op voetbalveldjes waar alleen in het weekeinde of ’s avonds iemand aanwezig is…
  .
  Als u de kans hebt:
  VERPLAATS deze mussentil naar een plek IN een woonwijk, binnen 50m van iemand die dol is op huismussen, en die hoog opgaand groen in de tuin heeft. 4m hoog liefst.
  .
  Verder is Anna’s tip prima. En bent u nu toch bang voor uw voegen, dan brengt u eerst een laag steenstrips aan waar de hedera op kan hechten.
  OF u kunt die oude vuurdoorn eens mooi dik en hoog laten groeien.
  .
  Volgende keer beter hopelijk. En u mag huismus bescherming nederland gewoon om advies vragen bij dit soort situaties. U krijgt gratis advies dat ZEKER werkt voor huismussen.
  .
  Met vriendelijke groet,

  Huismus Bescherming Nederland

 3. Een mooie Hedera (groene klimplant) tegen je muur staat niet alleen mooi, maar is ook goed voor het milieu èn ideaal voor de mussen. En nee, een klimplant vreet geen voegen op.

Comments are closed.