Zaterdag vindt er een zogenoemde projectentocht plaats rondom de zorg voor vluchtelingen in de regio Leiden. Onderdeel van de tocht vormen ontmoetingen op locatie in het diaconaal centrum De Bakkerij en het azc Katwijk.

De projectentocht 2016 laat de deelnemers kennismaken met verschillende aspecten van de vluchtelingencrisis. Van de eerste opvang tot hulp bij integratie als mensen een verblijfsvergunning hebben gekregen of terugkeer als dat niet gelukt is. En ze presenteert verschillende diaconale activiteiten, die geloofsgemeenschappen kunnen ondernemen met en voor vluchtelingen. Ook zal Mobiel Theater Geurend Hooi de voorstelling ‘Vlucht’ spelen. De heer J. Wienen, burgemeester van Katwijk en voorzitter VNG Adviescommissie Asiel en Integratie, zal ook een bijdrage leveren.
Deze projectentocht wordt georganiseerd door Bisdom Rotterdam en de Diocesane Caritas Instelling DCI (www.rdci.nl). Deelnemers zijn leden van parochiële caritas instellingen, vrijwilligers op het gebied van diaconie en andere belangstellenden. (De inschrijving is inmiddels gesloten; het maximum aantal is bereikt.)

De Bakkerij
Diaconaal Centrum De Bakkerij, midden in Leiden aan de Oude Rijn, is al eeuwenlang een plek waar hulp gegeven wordt aan (arme) Leidenaren, vanuit de kerken. Sinds de 17de eeuw was hier de Armenbakkerij waar brood gebakken werd voor de armen. Tegenwoordig is Diaconaal Centrum De Bakkerij een modern kerkelijk centrum voor hulp en dienstverlening. De Diaconie Protestantse gemeente Leiden en de RK Diaconie Leiden geven vanuit de kerken hulp aan ieder die dat nodig heeft, dichtbij en ver weg, voor korte of langere duur.

AZC Katwijk
Sinds oktober 2008 worden asielzoekers opgevangen op azc Katwijk. Het centrum was gericht op terugkeer. In juli 2011 werd azc Katwijk aangewezen als een van de eerste gezinslocaties in Nederland. Vanaf eind 2014 is de locatie uitgebreid tot in totaal 1170 opvangplaatsen en is het naast een gezinslocatie ook een regulier azc (asielzoekerscentrum).

Comments

comments

DELEN