KATWIJK – Op zaterdag 11 november, de 193e verjaardag van de KNRM, werden de mensen die met hun vrijwillige bijdragen al 50 of 60 jaar het reddingwerk financieel mogelijk maken, geëerd door de vrijwilligers van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij.

Redders aan de wal
Tijdens de bezoeken komen de gesprekken op de reddingstations op gang en blijkt iedereen een persoonlijke reden te hebben om hun verbondenheid met water te bezegelen met een donateurschap van de KNRM. Velen hebben gevaren op de koopvaardij of bij de marine, maar ook het bezit van een plezierjacht, een indrukwekkende redding in de omgeving of een varend familielid kunnen de reden zijn geweest om het zeewaardige goede doel te steunen. Deze “Redders aan de wal” werden in 1957 of 1967 donateur van de KNRM en zijn dat altijd gebleven.

Reddingstation Noordwijk
Het hoogtepunt van de jaarlijkse donateursdag is de vaartocht met de reddingboot. Op deze bijzondere dag ontving station Noordwijk (opgericht in 1825) haar trouwe donateurs met hun partners en werden zij in het zonnetje gezet met hun 50 of 60 jaar lidmaatschap van de KNRM. Onder het genot van koffie met gebak maakten zij kennis met het werk van de vrijwilligers van Noordwijk, waarna zij op het strand meereden met de Unimog, een grote vierwielaangedreven truck. Daarna volgden zij een demonstratie van de reddingboot Paul Johannes. Door de hoge golven liet men het varen liever aan de bemanning zelf over. De snelle reddingboot in de hoge golven leverde de fotografen onder de donateurs mooie plaatjes op. Een geslaagde dag waarbij het belang van donateurs onderstreept werd door het bestuur en een woord van dank op zijn plaats was.

Trouwe donateurs
November is van oudsher de maand om op de reddingsstations de trouwe donateurs te ontvangen, omdat de KNRM op 11 november haar oprichting in 1824 viert. Sindsdien bestaat de KNRM dankzij donaties, giften, schenkingen en nalatenschappen, zonder overheidssubsidie. De traditie om donateurs na een “dienstverband” van 60, 50, 40 en 25 jaar (en soms 70 en een van 80 jaar) een attentie toe te sturen bestaat bij de KNRM al heel lang, het uitnodigen op de reddingstations om persoonlijk kennis te komen maken, is iets van de laatste jaren.

Comments

comments

DELEN