Zondag 23 oktober wijdt het TV-programma KRO Kruispunt op NPO2 hun uitzending aan de Katwijkse ziekte. Katwijkers Janny van Rijn en Marco Koning vertellen hoe zij leven met deze sluipmoordenaar.

De Katwijkse ziekte begon 300 jaar geleden met piepklein weeffoutje: een afwijking in de DNA-structuur van de hersenen. Van generatie op generatie werd de ziekte in Katwijk doorgegeven. Wie het gen erft, krijgt waarschijnlijk ergens na zijn veertigste hersenbloedingen die dodelijk zijn, of leiden tot verlamming of dementie. Tegen de ziekte is geen medicijn beschikbaar.

Taboe
Het Katwijkse gezin van Rijn is hard getroffen door de ziekte. Moeder Janny (56) heeft de Katwijkse Ziekte. Ze richtte samen met haar man Koos de vereniging Katwijkse Ziekte op, waarin ook dochters Sanne (27) en Frouke (34) actief zijn. De vereniging wil lotgenoten ondersteunen en onderzoek stimuleren en het taboe op de ziekte doorbreken.

Patiënt en onderzoeker
Marco Koning (43) erfde het gen van zijn vader, die het weer van zijn vader kreeg. Hij is vader van drie kinderen. De oudste twee werden geboren toen Marco nog niet wist dat hij de ziekte had. De jongste is er gekomen toen dat al bekend was. Marco de Koning helpt als psycholoog en wetenschappelijk onderzoeker actief mee bij de speurtocht naar een medicijn. Hij deed onder andere onderzoek naar de levenswijze van mensen met de Katwijkse ziekte.

Doorbraak
In de uitzending komt ook Mark van Buchem aan het woord. Hij is hoogleraar Neuroradiologie in Leiden en zet zich met hart en ziel in om een medicijn te vinden. Het onderzoek naar de Katwijkse ziekte is de laatste jaren in een stroomversnelling terecht gekomen; Van Buchem verwacht het komende decennium een doorbraak.

Zondag 23 oktober, KRO Kruispunt, NPO2, 23.05 uur.