Een 21-jarige man uit Valkenburg, die ervan wordt verdacht oktober vorig jaar op internet gedreigd te hebben met een ‘shooting’ bij de Leidse universiteit, hoorde woensdag 120 uur werkstraf en een maand voorwaardelijke gevangenisstraf tegen zich eisen voor de Haagse rechter.

Volgens de officier van justitie heeft de man zowel op 5 oktober als op 6 oktober bedreigingen geuit aan werknemers en studenten van de Universiteit Leiden. Op een internetforum plaatste de man op 5 oktober een Engelse tekst waarin hij aankondigde de volgende dag ergens bij de Leidse universiteit het vuur te zullen openen en daarna zelfmoord te plegen. De dag daarna plaatste hij een nieuwe bedreiging, verwijzend naar de eerste. Op 6 oktober nam de Universiteit Leiden kennis van de bedreigingen en deed aangifte.

De bedreigingen hadden een grote impact op de hele stad. De aard van de bedreigingen (onder andere de verwijzing naar zelfmoord) was zo dat de Universiteit Leiden, de gemeente Leiden, politie, Openbaar Ministerie en hulpdiensten die zeer serieus moesten nemen. Een groot aantal politiemensen beveiligde de gebouwen van de universiteit. Alleen al de inzet van de politie kostte een kleine tienduizend euro. Ook was er veel onrust onder personeel en studenten, met name omdat vier dagen daarvoor in de Amerikaanse staat Oregon een ‘schoolshooting’ was geweest waarbij een leerkracht en meerdere studenten waren gedood.

Beide bedreigingen konden worden teruggeleid naar hetzelfde IP-computeradres in Valkenburg, gekoppeld aan de woning van de man. In de nacht van 6 op 7 januari werd de man aangehouden. Hij bekende en verklaarde dat hij ‘wilde meedoen en meegaan in het spel van mensen in de zeik nemen’.

Uit psychologisch onderzoek is gebleken dat de man verminderd toerekeningsvatbaar is. In haar eis heeft de officier van justitie daar rekening mee gehouden. De man ondergaat momenteel een behandeling bij de GGZ Leiden. De officier heeft geëist dat hij die blijft volgen zolang de Reclassering dat nodig acht. Anders moet hij alsnog zijn voorwaardelijke gevangenisstraf uitzitten.

De rechtbank doet over 14 dagen uitspraak.