De jaarwisseling is een feestelijke aangelegenheid, maar voor een gezin in Valkenburg begon 2017 niet op z’n best: een vuurwerkvandaaltje vond het nodig om hun auto te vernielen.

Buurman William Hufkens vond dit zó rot voor hen, dat hij samen met een paar andere buurtbewoners een actie startte om geld in te zamelen voor de reparatie of een nieuwe auto.

Cobra op de motorkap
“We stonden met een groepje buren naar het vuurwerk te kijken, toen we een keiharde knal hoorden”, vertelt William. “Een jonge jongen had een cobra op de motorkap gelegd van een auto, en die ontplofte. Buurvrouw Maria rende nog achter de vandaal aan, maar hij was veel sneller. Je hebt de foto van de auto gezien… Niks meer mee te beginnen.”

‘Ze hebben die auto gewoon nodig’
De gealarmeerde politieagenten deden een briefje in de bus van de gedupeerde buren, die de volgende ochtend wakker werden met het slechte nieuws. “Ik ben bij ze langsgegaan”, zegt William. “En ik trof daar twee hoopjes ellende. Ik vond het zo ontzettend rot voor ze. Ze waren alleen WA-verzekerd, dus ze krijgen helemaal niets. Een reparatie gaat rond de 4500 euro kosten. Ik heb zelf ook kinderen, dus ik verplaatste me in hun situatie. Sport, school, hobby’s… Ze hebben die auto gewoon nodig.”

Onderlinge verbondenheid
William aarzelde geen moment. “Ik ben van nature een doener. Als ik iets zie, wil ik er iets aan doen. Ik zette een actie op om geld in te zamelen voor het gezin. Dan merk je dat Valkenburg echt een dorp is, met sterke onderlinge verbondenheid. Mensen wilden meteen helpen. Buurvrouw Maria heeft toen de pagina aangemaakt op WhyDonate, waar je makkelijk kunt doneren via iDeal. Ik heb net nog gekeken; de teller staat momenteel op 1881 euro! Dat betekent dat de buren een nieuwe auto kunnen kopen.”

Steuntje in de rug
William vertelt dat de buren dolblij waren. Ze wisten niets van de actie en waren ontroerd. “De buren willen helemaal niet klagerig overkomen”, zegt William. “Het is ook helemaal geen arm gezin. Maar ze hebben ook niet zomaar 4500 euro in hun achterzak zitten. Weet je, het gaat ook niet om het geld. Als je een probleem hebt, hoop je dat mensen je willen helpen. Iedereen heeft weleens een beetje hulp nodig. Dus als je als dorp iemand een steuntje in de rug kunt geven, is dat toch alleen maar mooi?”

Foto: William Hufkens

Comments

comments

DELEN

5 REACTIES

Comments are closed.