Het veerpontje in Valkenburg blijft ook op zon- en feestdagen varen. De oproep van het bestuur om vrijwilligers te werven heeft zijn vruchten afgeworpen.

Het pontje vaart op werkdagen dankzij medewerkers van de Mare Groep. Dankzij de vrijwilligers die gehoor gaven aan de oproep van het bestuur, kan het pontje ook op zon- en feestdagen blijven varen. De nieuwe vrijwilligers krijgen allen een gedegen training, waarna zij eens per maand een dienst van vier uur draaien op het pontje. Jan Bakker, voorzitter van Het Valkenburgs Pontje, vertelde in RTV Magazine dat er vorig jaar een kwetsbare situatie ontstond nadat drie vrijwilligers stopten als veerman/vrouw. De reacties op de oproep waren volgens Bakker ‘grandioos’. “Het heeft geleid tot een verdubbeling van het aantal vrijwilligers. We hebben er nu 16, dus we hebben een luxe-situatie. We hebben op zon- en feestdagen altijd gevaren van 9 tot 5, maar dit aantal vrijwilligers stelt ons in de gelegenheid om nu van 9 tot 6 te gaan varen. Wat je veel ziet op zondag is, sinds wij in de knooppuntenroute zitten hier, is dat we mensen krijgen die rondritten maken en velen zijn dan ook verrast dat ze van Valkenburg naar Rijnsburg kunnen komen met het pontje. En nu ook na vijven.”

Echter, over anderhalf jaar wordt de Joop van der Reijdenbrug aangelegd vlakbij de plek waar de pont vaart. Bakker heeft een verkeersonderzoek laten uitvoeren om te bekijken wat de gevolgen zouden kunnen zijn voor het voortbestaan van het pontje.
“We hebben gekeken naar fietsers, wat de kortste route voor hen is en welke route ze zouden nemen wanneer er een brug komt te liggen. Op basis daarvan kunnen we concluderen dat de kortste route nog steeds via de pont is. De afstand van de pont naar de nieuwe brug is namelijk dezelfde als vanaf de pont naar de Sandtlaanbrug. We hebben gesprekken gevoerd met de gemeente, over hoe we dat gaan regelen in de toekomst, ook qua financiën. De gemeente kijkt het een jaar aan, en dan worden er afspraken gemaakt over de situatie zoals ‘ie dan is.”

De pont kost 40.000 euro per jaar. Bakker geeft toe dat dat niet weinig is. Maar volgens hem voorziet het pontje in een grote behoefte, zowel als praktisch vervoermiddel als voor recreatiefietsers. “Nostalgie en romantiek”, zegt hij. “Dus als straks blijkt dat, wanneer de brug er ligt, er nog steeds grote behoefte is aan overzettingen, dan lijkt het mij logisch dat de gemeente haar verantwoordelijkheid ziet. We vinden het spannend worden. En we moeten eerlijk zeggen, we rekenen wel een beetje op de steun van de Valkenburgers en Rijnsburgers die belang hebben bij het in stand houden van het pontje.”