Het is 1942 als de Duitse bezetter start met de ontruiming van de hele Hollandse kuststreek om de Atlantikwall aan te leggen. Driehonderdduizend Nederlandse bewoners worden gedwongen hun huis te verlaten en voor jaren ergens anders onderdak te zoeken. Onder hen waren heel veel Katwijkers.

In RTVmagazine spraken we met Geert-Jan Mellink. Hij schreef samen met Peter Saal en Steven van Schuppen het boek Verdreven voor de Atlantikwall over deze periode van de Tweede Wereldoorlog.

Het boek vertelt over de vrijwel onbekende gebeurtenissen die de levens van honderdduizenden Nederlanders hebben beïnvloed. Een verhaal dat na vijfenzeventig jaar voor het eerst in al zijn volledigheid naar buiten gebracht zal worden. Dit boek is een uitgebreide en vlot geschreven documentatie van een bijna vergeten episode in de Nederlandse geschiedenis met veel nog nooit eerder gepubliceerde en zeldzame foto’s, kaarten en documenten.

Duizenden huizen worden afgebroken voor het creëren van vrij schootsveld en de aanleg van tankgrachten en tankmuren. In Zeeland worden grote gebieden onder water gezet, met de evacuatie van nog eens zestigduizend bewoners tot gevolg. Vruchtbaar landbouwgebied is voor jaren onbruikbaar. De Atlantikwall zal het aanzicht van plaatsen als Den Haag, Katwijk, Hoek van Holland, I

Jmuiden en Den Helder onherkenbaar veranderen.

Het boek is vanaf vrijdag verkrijgbaar in het Katwijks museum en de betere boekhandels.

Hieronder het gesprek

Comments

comments

DELEN