De gemeente Katwijk is rijk aan erfgoed. Zichtbaar erfgoed is bijvoorbeeld het Castellum, de bollenschuren en Panbos. Nu is de gemeente op zoek naar onzichtbaar erfgoed: verhalen van inwoners, ouders of misschien wel grootouders. Verhalen over vroeger die de geschiedenis van onze dorpen beschrijven en levend houden. Verhalen die het verdienen om door te worden gegeven. Op www.katwijk.nl/erfgoed staat hoe een verhaal te delen is.

Erfgoedkaart
Om al het materiële erfgoed vast te leggen werkt de gemeente aan een Erfgoedkaart. Op deze digitale kaart komen monumenten en archeologische vondsten te staan, maar ook musea en waardevolle gebieden, zoals de Boulevard. Ook verhalen van inwoners verdienen een plek op de Erfgoedkaart. Deze Katwijkse Erfgoedkaart wordt in de loop van het jaar via internet toegankelijk gemaakt.

Wat is erfgoed?
Onder erfgoed vallen alle sporen uit het verleden die in het heden zichtbaar en tastbaar aanwezig zijn. Dit zijn bijvoorbeeld voorwerpen in musea, archeologische vondsten, monumenten, maar ook archieven en landschappen. De verhalen die aan deze voorwerpen verbonden zijn, de gebruiken en gewoontes, maken ook deel uit van het erfgoed.

Comments

comments

DELEN

1 REACTIE

  1. Goed project. Er is een interessante website van het meertensinstituut. Verhalen en dialecten van Nederlanders, ook Katwijk, uit de vorige eeuw zijn er te beluisteren.

Comments are closed.