Huizen, 2 oktober 2017 – LEVENXL geeft ernstig zieke mensen de kans hun verhaal te doen op het scherpst van de snede door hun emoties en inzichten te delen die mogelijk waardevol zijn voor anderen. De verhalen worden ondersteund door mooie portretfoto’s. Veel bekende fotografen hebben al toegezegd mee te werken aan dit project: VEREEUWIGD.

De verhalen
Ernstig zieke mensen kunnen via de website: www.vereeuwigd.nu hun verhaal vertellen en foto uploaden. Zij kunnen aangeven of ze in aanmerking willen komen voor een fotoshoot met een professioneel fotograaf en/of ze open staan voor contact via de mail met andere bezoekers van de site.

Eén van de ruim dertig personen die hun verhaal en foto op de site geplaatst heeft, is Arie de Vetten. Arie overleed tijdens de opstart van dit project aan de gevolgen van een hersentumor. Arie schreef in juni: “Sinds ik weet dat ik ziek ben, tollen gedachtes door mijn hoofd. Om hierop meer grip te krijgen, gebruik ik de filosofie van de stoïcijnen. Het leven van een mens is wat zijn gedachten ervan maken. Ik herken me in de fases van ontkenning, woede, het marchanderen, het verdriet wat kan toeslaan en uiteindelijk de aanvaarding. Om me een weg te banen in het leven moet ik deze techniek dagelijks toepassen om tegenvallende gedachtes de goede kant op te sturen.”

De foto’s
We leven in een beeldcultuur. Een verhaal met een sprekende foto is krachtig en vertelt zoveel meer. Daarom biedt LEVENXL iedereen die ernstig ziek is (geweest) de kans om gefotografeerd te worden door professionele fotografen om hun verhaal kracht bij te zetten. Een aantal bekende fotografen participeert al, onder meer Patricia Steur, Linelle Deunk, Govert de Roos, Roger Cremers, Ruben Terlou, William Rutten en Micky Hoogendijk. Fotografen kunnen zich aanmelden via de website.
Een aantal mensen is al gefotografeerd. Na toestemming verspreidt LEVENXL de verhalen met foto’s via social media. De foto’s krijgen de mensen.

Initiatiefnemer Gert Willem Haasnoot: “Iedereen die ziek is, maakt een eigen uniek proces door, in de emoties en in de manier hoe je er mee omgaat. Deze inzichten kunnen anderen inspireren met nog meer aandacht en liefde te leven. Het zou prachtig zijn als honderden ernstig zieke mensen hun verhaal delen.

Expositie voorjaar 2018
Een aantal foto’s en verhalen worden gebruikt voor een expositie van 2 maart t/m 29 april 2018 in het NATLAB in Eindhoven. Deze foto’s worden cadeau gedaan aan de geportretteerden na de laatste tentoonstellingsdag. De tentoonstelling is de afsluiting van het project.

Over LEVENXL
LEVENXL is ontstaan vanuit de groeiende behoefte om betekenis aan het leven te geven. Wij geloven dat iedere ervaring, hoe vreselijk ook, anderen en jezelf kan inspireren om het leven mooier en betekenisvoller te maken. Ziekte kan als een inspiratiebron voor anderen dienen, die worstelen met het maken van belangrijke keuzes en het vinden van antwoorden op vragen die gaan: Wat wil ik nu echt? Hoe doe ik dat? De stichting is voortgekomen uit het gedachtegoed van René Gude, directeur bij de ISVW en Denker des Vaderlands. Een half jaar geleden verscheen het boek LEVENXL met zes levensverhalen van mensen die ernstig ziek zijn (geweest). Wat ze hebben verloren en wat ze hebben gewonnen. Noodgedwongen moesten zij hun leven anders inrichten. Wat heeft hen geïnspireerd? Hun verhalen en de oefeningen kunnen iedereen kracht en inspiratie bieden om nog bewuster te leven. De opbrengsten van de verkoop gaan naar de projecten van LEVENXL.
www.levenxl.nu

Bijschrift foto:
Screenshot van www.vereeuwigd.nu, een foto gemaakt door William Rutten van Irene en Soemeya Haj Mohammad, moeder en dochter, beiden hebben kanker.

Comments

comments

DELEN