De Hoornes moet, als het aan de gemeente ligt, over 20 jaar een wauw-factor hebben. Dat bleek maandagavond tijdens de bijeenkomst ‘Hoornes samen in beweging’ in De Schelp. Daar werd gesproken over de toekomst van de wijk. Slechts 17 mensen kwamen op de bijeenkomst af, waaronder stakeholders en een raadslid.
Door Marc Wonnink
Grote afwezigen waren de bewoners van de wijk zelf. De mensen die wel aanwezig waren, konden op de diverse banken en stoelen plaatsnemen om een presentatie over de geschiedenis en stedenbouwkundige kenmerken van de wijk te beluisteren. Daarna konden ze zelf aan de slag om ideeën over de wijk als input aan het projectteam te geven.
Wethouder Gerard Mostert hoopt dat de wijk er over 20 jaar compleet anders uit ziet. ‘Dan moeten we echt denken, wauw, wat we hier hebben gedaan is echt mooi.’ Toch zijn er nog flink wat uitdagingen voor de gemeente. Zo is de na-oorlogse wijk te snel gebouwd, en is er toentertijd niet nagedacht over een menselijke schaal.
Ontmoeten
Dat moet veranderen, en daarom is gestart met ‘integraal gebiedsgericht werken.’ Plekken aanpakken met aandacht voor alle aspecten die van invloed zijn op leefbaarheid. In het kort, de Hoornes moet vergroenen, uitnodigen tot ontmoeten en verbinden.
In de presentatie door Robin Eefting – stedenbouwkundige van de gemeente – kregen bezoekers een kijkje in wat er allemaal niet goed is gegaan tijdens de aanleg van de Hoornes, maar ook oplossingen voor die problemen.
Groen
De Hoornes is een van de groenste wijken van Katwijk, alleen is het heel slecht zichtbaar. Woningen, zoals de Torenflats, zijn gebouwd met de rug of een blinde muur naar het groen. Verder staan de torenflats ‘op’ een parkeerplaats en niet in een park. Woningen elders in de wijk staan met de achtertuin gericht op een open veld, vaak een hofje. Dat blijkt niet gewaardeerd te worden. De meeste inwoners hebben hierdoor een grote schutting neergezet. De verbinding met de straat is daar afwezig. De nieuwe appartementencomplexen in Hoornes Noordoost hebben dat wel, daar zijn de woningen tegen de stoep gebouwd. Tot slot zijn de meeste na-oorlogse wijken gebouwd rondom een groen centrum, dat is in de Hoornes compleet anders. Daar is de groenstructuur juist aan de buitenranden te vinden.
Verbinding
De Hoornes staat slecht in verbinding met de rest van Katwijk. Omdat de wijk doorsneden wordt door de Hoorneslaan en Biltlaan – ‘racebanen’ – is er ook geen samenhang binnen de wijk zelf. De Hoornes- en Biltlaan zijn ook te breed. Daardoor is de afstand tussen de woningen te groot om verbinding met overburen te creëren.
‘Heel gek’
De Hoornes kent relatief veel voorzieningen, Tripodia, bibliotheek, winkelcentrum, Kwadrant, Pniëlkerk en de wijkvereniging. Toch staan al die voorzieningen, behalve de Pniëlkerk, met de ingang aan de verkeerde kant. Om ontmoeting te verbeteren zouden voorzieningen gericht moeten zijn op elkaar en de hoofd-infrastructuur; Hoornes- en Biltlaan. ‘Het is heel gek dat de kant van de Hoornespassage aan de Hoorneslaan een blinde muur is’, zegt Eefting.
Oplossingen
Het projectteam heeft ondertussen gedacht aan – relatief – kleine aanpassingen om de wijk te verbinden, ontmoeting te stimuleren en te vergroenen. Zo zou er door de hele wijk een aaneengesloten ‘lint’ moeten komen om verbinding te maken en bewoners meer te laten genieten van het groen. Dat is volgens het projectteam relatief makkelijk te bereiken. Om de Hoornes van haar ‘problemen’ af te helpen, is echter veel meer nodig.