Woningbouwlocatie Nieuw-Valkenburg moet een duurzaam pareltje worden. Dat blijkt uit plannen van Dunea, de gemeente Katwijk, het Rijksvastgoedbedrijf en Bouwfonds Property Development (BPD). Maandagmorgen is een voorzichtig begin van de plannen onthuld op voormalig vliegkamp Valkenburg. Het is het startsein voor een haalbaarheidsonderzoek.
‘Met deze intentieovereenkomst maken we er weer een stap in. We gaan samen aan de slag, niet alleen met het Rijksvastgoedbedrijf en BPD, maar ook met Dunea en het Hoogheemraadschap om samen deze wijk te voorzien van duurzame warmte.’ Wethouder Gerard Mostert van Katwijk is blij met deze stap voorwaarts. ‘De duurzame warmte moet niet alleen duurzaam zijn, maar ook betrouwbaar.’
Water is een bron van energie en afvalwater kan deels in de wijk blijven en een bron voor grondstoffen zijn, zo is het plan.
‘We werken aan twee duurzaamheidsconcepten’, Ewout Hekhuizen is manager duurzame warmte en koude bij drinkwaterbedrijf Dunea. ‘We kijken naar afvalwater in de wijk, dat willen we apart inzamelen. Dan kunnen we het apart verwerken.’ Concreet wordt straks regen- en douchewater apart ingezameld van toiletwater. Het regenwater is best schoon en kan op een makkelijke manier hergebruikt worden. In toiletwater zitten ziektekiemen, medicijnresten en microverontreinigingen. Die kunnen veel effectiever worden gezuiverd als het apart wordt ingezameld. Een flinke besparing en minder milieubelastend.
Het andere concept heeft met energie te maken. ‘We kijken naar de warmte-koudevoorziening in de wijk. Daarvoor werken we met aquathermie. Dat zorgt dat alle nieuwe bewoners in de wijk comfortabel hun woning kunnen verwarmen of verkoelen.’ De hele wijk krijgt straks een warmtenet aangesloten op diverse bronnen, onder andere op een transportleiding van drinkwater langs de N206. De wijk krijgt dan een soort centrale verwarming. Duurzamer dan bijvoorbeeld dan een cv-installatie per woning. Voor de woningen in de nieuwe wijk geeft dit een goede basistemperatuur. Om het verder op te warmen zal een efficiënte elektrische warmtepomp worden geïnstalleerd per blok huizen.
Het terrein van het voormalig vliegkamp is perfect voor een integrale aanpak. ‘Je moet gebiedsontwikkeling op deze manier ook doen, vanaf het begin met alle partners om tafel. Als je dat later gaat doen, zie je dat je kansen mist,’ zegt wethouder Mostert. ‘Als je dit in een bestaande wijk doet, zit je met bestaande bouw. Dat is minder goed geïsoleerd. Daarnaast biedt het kans om allerlei dingen in te passen,’ zegt Hekhuizen. Hoogheemraad Thea Fierens schetst het bredere plaatje. ‘We moeten ons aanpassen en kansen benutten die er gewoon al zijn. Zo kun je afvalwater lokaal zuiveren en is het een bron voor grondstoffen en energie.’