Op 4 april vanaf 19.30 uur presenteert wethouder Jacco Knape in Huys te Britten met vertegenwoordigers van het projectteam de ‘Visie Romeinen in Katwijk; Een visie op de communicatie van de Romeinse Limes in de gemeente Katwijk’.

Ook wordt er tijdens deze avond een app gelanceerd waarmee de Brittenburg tot leven komt. U bent van harte welkom om hierbij aanwezig te zijn.

Naast de presentatie zal ook verteld worden over de samenhang met de Limes in Nederland en heel Europa. Ook wordt een korte discussie georganiseerd over hoe we meer aandacht en vorm kunnen geven aan het Romeinse verleden in Katwijk. Dit 1e deel van de avond duurt tot 20.15 uur. Aansluitend wordt de app gelanceerd.

De Visie is tot stand gekomen in een interactief traject met geïnteresseerden en belanghebbenden, zoals oudheidkundige verenigingen en ook Katwijk Marketing. De Visie bestaat onder andere uit een zogenaamd verhalennetwerk. Dit zijn 6 locaties waar informatie over de Romeinse Limes beschikbaar wordt gemaakt. De inrichting van deze locaties, zogenaamde rustpunten, wordt nu voorbereid.

Voor de communicatie en marketing van de Romeinse Limes in Katwijk is een herkenbaar beeldmerk ontworpen. Afgelopen weken heeft het vertelfiguurtje Brinno veel in de kranten gestaan. Volgens de overlevering was Brinno een lokale krijger die eerst in Romeinse dienst was en later verantwoordelijk voor de lokale opstand tegen de Romeinen. Brinno staat symbool voor Katwijk in de Romeinse Tijd, maar ook voor de lokale identiteit.

In samenwerking met de Provincie Zuid-Holland en The Missing Link bv heeft de gemeente een digitale reconstructie gemaakt van de Brittenburg, deze is vormgegeven in een app. De app wordt na de presentatie ‘Visie Romeinen in Katwijk’ gelanceerd om 20.30 uur.

Al eeuwenlang is de Brittenburg een mythische naam in de Nederlandse archeologie. In 1520 komen voor het eerst resten van een Romeins gebouw op het Katwijkse strand bloot te liggen. Sindsdien hebben velen hun waarnemingen vastgelegd in gravures, tekeningen, schilderijen en ook in teksten zoals gedichten en notities.

Ondanks zorgvuldige studies is er geen uitsluitsel te geven over de betekenis en functie van het bouwwerk. Ook zijn er met moderne onderzoekstechnieken nooit resten gevonden. Vast staat dat sinds de 16e eeuw niemand de Brittenburg heeft gezien en daar komt nu verandering in met de app!