Het Katwijks Museum presenteert Vondsten en Vergezichten, een expositie van het kunstenaarsechtpaar Ab van Overdam en Lux Buurman. Onderdeel van de tentoonstelling is het bijzondere werk Het Paradijs dat door de kunstenaars gezamenlijk is geschilderd.

De boodschap van hun werken is er één van schoonheid, van een wereld die de moeite waard is om lief te hebben en om zorgvuldig mee om te gaan.

Ab van Overdam
Ab van Overdam staat bekend om zijn boeiende landschappen. De Zuid-Hollandse duinen, onlangs gekozen tot mooiste natuurgebied, inspireren hem tot het verbeelden van vergezichten, weidse duinlandschappen in verschillende seizoenen. In de afwisseling van mossen, lage begroeiing, struiken en zanderige duinpannen ziet hij bijna abstracte patronen. In zijn atelier bedenkt hij, schilderend vanuit zijn geheugen. Vanuit onverwachte invalshoeken zien we de structuur van een zanderige bodem onder water, planten, takken en vissen in het water, lichtvlekken en de weerspiegeling van de lucht op het water. Meekijkend door de ogen van de kunstenaar ervaart de kijker nieuwe beelden.

Trompe lóeil
Lux Buurman neemt ons mee naar een intieme wereld. Stillevens met trompe l’oeil-achtige elementen, ontstaan aan de hand van door haar gedane vondsten in de natuur zoals schelpen of vruchten. Maar ook objecten die door mensenhanden zijn gemaakt inspireren haar: een geborduurde zijden draperie, chinees porselein of tekeningen van een ontdekkingsreiziger. Oog in oog met de luchtige schilderijen valt haar vakmanschap, de scherpe observatie en het mooie spel met licht op. Naast paneel en linnen, werkt ze op koper, marmer en op antieke panelen. Elke drager heeft zijn eigen karakter en beïnvloedt daarmee het uiteindelijke kunstwerk.

De expositie is van 29 november t/m 25 februari te zien in het Katwijks Museum.

venv1

venv2