De gemeente Katwijk telt vele duizenden ondernemers die zich elke dag hard inzetten voor hun zaak, van eenmanszaken tot grote ondernemingen met tientallen medewerkers in dienst. Voor de serie “De Katwijkse ondernemer” spreken we de komende tijd met een aantal ondernemers die actief zijn in Katwijk, Rijnsburg of Valkenburg. Wat vinden zij mooi aan de gemeente? Waarom zijn ze hier gevestigd? En wat kan er nog beter?

In deze vierde editie van de serie gaan we in gesprek met geboren en getogen Katwijker Dick van der Plas (52), algemeen directeur én een van de eigenaren van het Katwijkse familiebedrijf KBM Groep, dat actief is in Ontwikkeling & innovatie, Bouw & transformatie en Onderhoud. Het bedrijf werd in 1957 opgericht door de vader van Dick. “Mijn vader had voor verschillende aannemers gewerkt, trok in 1957 de stoute schoenen aan en begon voor zichzelf. Zijn vader, mijn opa dus, was uitvoerder in de bouw en heeft nooit de stap naar zelfstandig ondernemer durven maken. De generaties daarvoor waren actief in de visserij.” In 1997 namen zonen Dick, Jan Bart en Willem het bedrijf over. “Van huis uit zijn we natuurlijk al besmet met het bouwvirus, je groeit erin op en krijgt verhalen mee van je vader. Toch zijn we alle drie niet meteen in het bedrijf begonnen, maar hebben we eerst voor andere bedrijven gewerkt. Het was een bewuste keuze dat te doen. Wel leefde altijd al het idee om later voor KBM te gaan werken.” Dick heeft ook nog drie zussen, maar zij hebben ervoor gekozen niet actief te zijn in de bouw.

KBM Groep is de afgelopen decennia uitgegroeid tot een bedrijf dat in de hele Randstad actief is. Dick: “Van oudsher doen we veel in de woningbouw. In de loop der tijd zijn we, naast woningbouw, steeds meer gaan doen aan zorgbouw en aan onderhoud. Bouwen voor de zorgsector is echt een specialisme van ons geworden, waarmee we in de regio een goede naam hebben opgebouwd. Voor onderhoud werden we hoofdzakelijk voor professionele opdrachtgevers zoals woningcorporaties, gemeenten en zorginstellingen. Waar we voorheen ook particulier werk deden, focussen we ons voor de continuïteit nu vooral op professionele partijen.” Duurzaamheid is de laatste jaren ook een belangrijk thema voor KMB Groep. “We doen veel aan verduurzaming. Dat wil zeggen het energiezuinig maken van woningen. Denk hierbij aan het aanbrengen van zonnepanelen, spouw-, dak- en vloerisolatie, etc. We gaan nieuwe woningen steeds energiezuiniger bouwen (gasloos), maar ook de bestaande woningvoorraad dient in de komende jaren energiezuinig gemaakt te worden. Dat is voor ons bedrijf echt een groeimarkt.”

Dick vindt Katwijk op diverse manieren een heel mooie gemeente. “De ligging is natuurlijk fantastisch, met de zee, het strand en het duingebied. En ondanks dat we in een halve cirkel moet werken, met de zee in het westen, liggen we best wel centraal ten opzichte van grote steden als Den Haag, Rotterdam en Amsterdam. Als de ontsluiting naar de A44 nog wordt verbeterd, dan scheelt dat alweer een heel stuk voor wat betreft de bereikbaarheid.” Als grote aanwinst voor de gemeente noemt Dick de nieuwe parkeergarage aan de Boulevard, in het duin. “Die heeft een enorme ‘boost’ gegeven aan de winkeliers en horecaondernemers in Katwijk.” Maar er is meer waarom Dick Katwijk een unieke gemeente vindt. “En dat is het zeer actieve verenigingsleven. Niet alleen op sportgebied, maar ook andere verenigingen. In Katwijk zijn ontzettend veel vrijwilligers actief. Kijk bijvoorbeeld naar evenementen als de Kippenloop, de Najaarsfeesten in Katwijk a/d Rijn, Haringrock en de Katwijkse Vrijmarkt. Dat soort evenementen zet Katwijk op de kaart. Daar steken heel veel mensen in hun vrije tijd hun nek voor uit. Dat soort evenementen mogen altijd op onze support rekenen. Niet alleen financieel, maar ook materieel. Als plaatselijk bedrijf hechten we daar veel waarde aan. Om in de vorm iets terug te doen voor de maatschappij en zeker voor de plaats waarin je als bedrijf gevestigd bent vinden wij belangrijk.”

Dick en zijn broers zien zichzelf als echte ‘voetbaldieren’. En dus kan het niet anders dat ook de voetballerij wordt gesteund. “We steunen alle voetbalclubs in de gemeente, dus VV Katwijk, Rijnsburgse Boys, Quick Boys, FC Rijnvogels en Valken’68. Als je de een steunt, ontkom je er niet aan het ook bij de ander te doen. Tot 2011 waren wij hoofdsponsor bij VV Katwijk. Het contract daar was nog niet getekend, of Quick Boys vroeg of we het sponsorschap bij hen niet wilden upgraden. Dat hebben we toen ook maar gedaan. Je moet je als bedrijf niet aan één club willen vastpinnen. Buiten het feit dat we iedereen een warm hart toedragen, hebben we ook onder onze medewerkers mensen uit verschillende geledingen, die het leuk vinden dat we hun club ondersteunen. Gezonde rivaliteit is prima, alle clubs zijn mij even lief. Het recent georganiseerde sportgala in Katwijk was ook een prachtig evenement. Want er is uiteraard veel meer dan alleen voetbal in Katwijk. Zo hebben we binnen onze gemeente ook veel individuele sporters op hoog niveau, zelfs internationaal. Daar mogen we best trots op zijn.”

Dick kan wel wat zaken opnoemen die de gemeente kan verbeteren. “De gemeente mag wat mij betreft wel iets meer facilitair optreden en bijvoorbeeld meer ruimte laten aan particuliere initiatieven. Uiteraard moet wet- en regelgeving worden nageleefd, dat staat buiten kijf. Maar tegelijkertijd kun je ook ruimte geven aan initiatieven. Wat is er binnen de regels wél mogelijk? Er wordt nu te vaak gekeken naar wat er niet kan. Het besef bij de gemeente moet er zijn dat men er is voor de inwoners en ondernemers, niet andersom. Daarnaast zou het mooi zijn als er in Katwijk meer hoogwaardige werkgelegenheid zou komen. Een plan zoals Unmanned Valley op het voormalig vliegkamp Valkenburg zou ik van harte toejuichen. Het is goed dat de gemeente zich, naast de samenwerking met gemeenten in de Duin- en Bollenstreek, nu ook focust op samenwerking met gemeenten in de Leidse regio (via Economie071), waar met de Universiteit en het Bio Science Park veel hoogwaardige werkgelegenheid zit. Als er daarvan meer naar Katwijk zou komen en we ook hoger opgeleide Katwijkers in deze regio een baan kunnen bieden, dan is dat goed voor de totale economie in de gemeente. Tezamen met de andere hardwerkende en gemotiveerde mensen in de overige sectoren die we al in Katwijk hebben, is dat naar mijn mening een prima combinatie.”

 

Bron: VVD Katwijk

Comments

comments

DELEN