Met de bekendmaking van het College dat zij het overdekte winkelcentrum Noordzeepassage op het oog hebben voor de vestiging van de bibliotheek en de muziekschool, schieten zij in hun eigen voet.

Eerst stelt de raad met de retailvisie eerder dit jaar vast dat de Noordzeepassage behoort tot het kernwinkelgebied en daarna jaagt het de winkeliers weg om er een maatschappelijke invulling aan te geven. Dat bedoelen de Katwijkse inwoners met de uitspraak “Ze doen toch maar waar ze zelf zin in hebben daar op de Zeeweg”. De VVD zal nooit meewerken aan het mogelijk maken van een bibliotheek kolos in de kern Katwijk aan Zee, niet het middelpunt van de hele gemeente Katwijk. Het is zwalkend beleid en de VVD werkt ook niet mee aan het maken van deze toekomstige historische vergissing.

“Is dit college de weg kwijt?”
Annette Brul heeft namens de VVD een bezoek gebracht aan de betrokken ondernemers. Daaruit bleek dat men alleen per brief van de gemeente Katwijk op de hoogte is gesteld van het voornemen. De aanwezige bedrijfsleiding en personeelsleden zijn niet op de hoogte van de eventuele consequenties, terwijl in de brief aan de raad wordt verzekerd dat zij vooraf de opties hebben bekeken voor verplaatsing. In het interview in het Leidsch Dagblad van 30 juni, stelt burgemeester Jos Wienen blij te zijn met deze locatie. De Noordzeepassage en een deel van de daaronder gelegen parkeergarage biedt voldoende ruimte voor de bibliotheek, muziekschool, horecagelegenheid en het VVV-kantoor. De eigenaar, Verenigde Bedrijven Krol BV, wil het winkelcomplex verkopen en is ook eigenaar van de panden aan het Emmaplein en volgens de burgemeester kan hij de winkeliers daar een nieuwe ruimte aanbieden. De gemeente bemoeit zich verder niet met die gesprekken. “Dat is de verantwoordelijkheid van Krol BV,” aldus de uitspraak van de burgemeester.

Leegstand verhelpen
De VVD ziet natuurlijk graag dat de leegstand van de panden op het Emmaplein wordt verholpen. Maar het is wel duidelijk dat de grote winkels als Xenos, Zeeman en Takko hier niet geplaatst kunnen worden. De vraag van de VVD: Wat is het alternatief? Wordt de winkelier een goed alternatief geboden? Is er aandacht voor de werknemers op garantie van behoud van werk? In tegenstelling tot de uitspraak van de burgemeester, vindt de VVD dat de gemeente wel terdege hier haar verantwoordelijkheid heeft. ‘Het plan past binnen het budget van 11 miljoen’, zo eindigt het interview in het Leidsch Dagblad. De VVD heeft hier haar vraagtekens bij. Katwijk heeft al op diverse projecten bewezen een budget te overschrijden. De VVD zal dit proces nauwgezet blijven volgen.

Comments

comments

DELEN