Bestuurders zijn af en toe net kleine kinderen, ze moeten en zullen hun zin doordrijven. Donderdagavond 16 juni stond de besluitvorming voor het krediet ten behoeve van het voorontwerp van de verbouwing van het gemeentehuis op het programma.

De VVD-fractie vroeg wethouder Van der Spijk om tijdens het voorontwerp minimaal drie varianten te laten uitwerken. Een variantenstudie is normaal bij iedere bouw of verbouwing en zeker als het gaat om publiek geld. Voor het zwembad bijvoorbeeld zijn er eerst ook meerdere varianten uitgewerkt, zodat er logischerwijs een keuze gemaakt kan worden met betrekking tot ontwerp en bouwkosten.

Hoewel de coalitiepartijen net als de wethouder niets zien in een variantenstudie, gaven bijna alle fracties aan dat het doorgedrukte idee van een overkapping tussen het oude en nieuwe gemeentehuis mogelijk bij besluitvorming van tafel geveegd zou kunnen worden. Als dit gebeurd, moet er alsnog opnieuw een alternatief ontwerp gemaakt worden.

Wethouder Van der Spijk (CDA) gaf doodleuk aan dat hij dan gewoon een nieuw voorontwerp zou laten maken en stelde dat als het duurder wordt dan de taakstellende vijf miljoen, hij een probleem heeft en meer geld moet vragen aan de raad.

De VVD-fractie zal niet zomaar akkoord gaan met het taakstellende budget als niet zeker is dat het ook voor minder kan. We zullen wellicht nooit te weten komen of er een alternatieve mogelijkheid zou zijn die ook minder publiek geld kan kosten voor de inpassing van alle ambtenaren in het gemeentehuis.

De tijd zal het leren, maar zolang de coalitiefracties blind de koers volgen van het eigen college en de inbreng van de oppositie blijven negeren, zullen zij de Katwijkse burger opzadelen met megalomane uitgaven zonder goede (goedkopere) alternatieven te onderzoeken.

Nico van Hoogdalem

 

Comments

comments

DELEN