Op zaterdag 18 juni staat het oude centrum van Valkenburg in het teken van de Romeinen. Op en rond het Castellumplein, precies op de plek waar ongeveer 2000 jaar geleden een Romeins castellum stond, ontvouwt zich de Dag van de Romeinen met allerlei activiteiten voor jong en oud.

Om 11.00 uur wordt vanaf de toren aan het Castellumplein de reveille geblazen als start van dit Romeinse spektakel, dat op 18 juni tot 16.00 uur duurt. Gedurende de hele dag zijn er shows en demonstraties, er is muziek, een terras en allerlei activiteiten. Naast alle Romeinse shows en demonstraties zorgt de vereniging voor een aantal aansprekende activiteiten op en rond het Castellumplein. Zo zijn er rondleidingen in de toren, waar een expositie is van Romeinse vondsten die in Valkenburg zijn gedaan. In samenwerking met Oud Katwijk wordt er een film vertoond over de beroemde Peutinger kaart, waarop Praetorium Agrippinae, zoals Valkenburg heette in de Romeinse tijd, staat aangeduid als belangrijke plaats. Natuurlijk is Oud Valkenburg ook aanwezig met een stand, waar allerlei informatie te krijgen is over de (Romeinse) geschiedenis van het dorp. Ook zijn er bij de stand van de vereniging vrijkaarten te winnen voor het Rijksmuseum van Oudheden, waar tot 25 september de tentoonstelling ‘Romeinse kust’ te zien is.

Muziek is er ook: in de ochtenduren treedt een delegatie van Valkenburg’s Harmonie op en in de middag komen The Bootlegs optreden met hun akoestische set. Geniet ook van de hapjes en gerechten die geïnspireerd zijn op de Romeinse keuken. Het wordt natuurlijk extra leuk als zoveel mogelijk bezoekers ook in Romeinse kledij naar het Castellumplein komen. Wie het mooist verkleed is, wint wel een gezinsabonnement voor een jaar van archeologisch themapark Archeon in Alphen aan den Rijn! Ook is het mogelijk om je eigen vondst te laten beoordelen door een deskundig archeoloog. Archeoloog Peter Jongste is onder andere betrokken bij de archeologische onderzoeken op het voormalig Marinevliegkamp Valkenburg. Onder het motto ‘Waardevol of waardeloos?’ kunnen bezoekers hun thuis bewaarde oudheden meenemen naar het Castellumplein.

De Dag van de Romeinen is een initiatief van de Vereniging Oud Valkenburg. De vereniging bestaat dit jaar 40 jaar en de Dag van de Romeinen is een van de activiteiten waarmee VOV haar jubileum viert.

Comments

comments

DELEN