Welzijnskwartier: overbelaste mantelzorgers, vraag tijdig hulp

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Eén van de uitgangspunten van de nieuwe Wmo is dat mensen zo lang mogelijk zelfstandig kunnen blijven. Zorgvragers willen vaak ook niets liever. Hierdoor zal er echter een groter beroep gedaan moeten worden op het sociale netwerk en op de mantelzorger. Het vraagt veel van mensen om dag in dag uit voor een chronisch of langdurig zieke te zorgen.

Je bent niet meer alleen partner, kind, broer/zus of vriend, maar voortaan ook de verzorgende waarvan iemand afhankelijk is. Niemand heeft er iets aan als de mantelzorger overbelast raakt. Overbelasting is afhankelijk van vele factoren.

Mantelzorgers lopen bijvoorbeeld extra risico als dat er tegelijkertijd ingrijpende gebeurtenissen plaatsvinden, zoals problemen op het werk, een scheiding, verhuizing of de dood van een dierbare. Maar ook kun je problemen ervaren doordat je in de bijstand zit en nauwelijks kunt rondkomen. En wat als je zelf gezondheidsproblemen krijgt? Het is daarom belangrijk dat je goed voor jezelf blijft zorgen en tijdig hulp vraagt wanneer dit nodig is.

Sociaalwerkers Annabel Gerritsen en Asli Filiz zijn werkzaam bij Welzijnskwartier Mantelzorgondersteuning “Wij kunnen u helpen de juiste hulp te vinden als u ondersteuning nodig heeft voor uzelf en/of voor degene die u verzorgt, zodat u wat meer tijd voor u zelf krijgt. Daarnaast verzorgt mantelzorgondersteuning naar behoefte themabijeenkomsten, ontspanningsactiviteiten en lotgenotencontact. Maak uw wensen en behoeftes daarom kenbaar!”

Voorkom overbelasting! Neem contact op met Welzijnskwartier mantelzorgondersteuning en laat u registreren, zodat u gebruik kunt maken van de ondersteunings- en waarderingsmogelijkheden en op maat de ondersteuning krijgt die u nodig hebt. Dit kan digitaal via de website www.mantelzorgsteunpunt.nl of via de frontoffice van het Welzijnskwartier 071-4033323.