De Wereldwinkel in Katwijk sluit na 33 jaar haar deuren. Vanaf 31 maart is de winkel er niet meer door een terugloop van het aantal klanten. Daardoor werden ook de inkomsten minder.

Vroeger waren Fair Trade producten bijna exclusief te vinden bij de Wereldwinkel. De laatste tijd zijn de producten bijna in elke winkel te koop. Ook is het volgens het bestuur van de Wereldwinkel steeds moeilijker om voldoende vrijwilligers te vinden voor de winkel.

De wereldwinkel begon toen een aantal Katwijkers in augustus 1983 besloot een pand te kopen aan de Achterweg in Katwijk aan den Rijn. Hierin zou onderdak geboden worden aan de Wereldwinkel en een aantal actiegroepen, zoals Huurdersbond, Eerste Nederlandse Fietsersbond, Milieudefensie, de Vredeswerkgroep. In februari 1984 werd de winkel officieel geopend. Actiegroepen hielden er hun vergaderingen en de wereldwinkel verkocht er de Fair Trade koffie en thee. In de loop der jaren zijn alle actiegroepen een stille dood gestorven in Katwijk. De Wereldwinkel bleef over en breidde door de jaren heen haar assortiment uit. In 1999 was er nog de mogelijkheid een winkel te openen in Katwijk aan Zee. Nog meer bekendheid voor eerlijke handel. Helaas moest na 14 jaar worden besloten om die winkel te sluiten, de omzet kon de kosten niet dekken. “Helaas moet nu ook de Wereldwinkel in Katwijk aan den Rijn haar deuren sluiten, de klandizie loopt steeds verder terug, waardoor het niet meer verantwoord is om open te blijven.”

De sluiting gaat natuurlijk niet helemaal ongemerkt voorbij. Vanaf 10 maart zullen alle kunstnijverheidsartikelen en foodproducten in de uitverkoop gaan. Er staan nog heel veel mooie producten, dus het is zeker de moeite waard om langs te komen. De opbrengst van de verkoop en in een later stadium de verkoop van het pand aan de Achterweg, zal geheel ten goede komen aan een nog nader te bepalen goed doel dat zich inzet voor de eerlijke handel.

Comments

comments

DELEN