RIJNSBURG – Bewoners van de Rijnsburgse wijk Westerhaghe hebben hun keuze voor een kunstobject in hun buurt gemaakt. Van de drie ontwerpen kreeg het kunstwerk De Cirkel driekwart van de stemmen. De gemeentelijke kunstcommissie heeft dit idee uitgewerkt. In mei wordt het object in Park Westerhaghe geplaatst.

Het kunstwerk bestaat uit twee halve cirkels, die samen één cirkel vormen. De cirkel staat symbool voor het oneindige. In het midden van de cirkel staat een boom; deze staat symbool voor het voortzetten van energie. De boom haalt zijn energie uit de aarde en de lucht en geeft deze energie aan ons door in de vorm van zuurstof. De kunstenaar en de gemeente stemmen het soort boom nog met elkaar af.

Spinoza
Een tekst van Benedictus de Spinoza, die op de grens van het huidige Westerhaghe heeft gewoond, neemt een voorname plaats in het object in. De zin “De harten wint men door liefde en edelmoedigheid, niet door wapens,” staat symbool voor de diversiteit in de wijk en voor saamhorigheid. Het eerste deel van de zin is te lezen wanneer je buiten de cirkel staat, de tweede deel lees je in de cirkel.

De locatie
Het kunstwerk komt aan het Westerhaghepad te staan, tussen de Julianaschool en het trapveldje. Deze plek ligt in een park waar ook de bezoekers van de speeltuin en de dierenweide lopen. Het object verbindt hier de twee gedeeltes van de wijk met elkaar.

Materiaal
Het object en het hekwerk zijn van staal. Dit heeft een stoere uitstraling en voor de kunstenaars, is het materiaal mooi om mee te werken. Buro Hakijk uit Leiden maakt het kunstwerk. Het toegepaste lettertype is Quadraat Sans van typograaf Fred Smeijers.

De stuurgroep
De stuurgroep Meet en Greet Westerhaghe heeft bewoners uitgenodigd om met ideeën te komen, nadat de gemeente had voorgesteld, dat er in de wijk een kunstwerk kon komen. De bewoners kozen voor het idee van wijkbewoner Melanie Corijn: een verbindend kunstwerk met een actuele boodschap, voor en door de bewoners van Westerhaghe. De gemeentelijke adviescommissie voor beeldende kunst heeft dit idee in overleg met de bedenkster uitgewerkt.

BRONWesterhaghe.com