Op zaterdag 4 februari organiseert Bibliotheek Katwijk van 14.00 tot 16.30 uur een voorronde van de Nationale Voorleeswedstrijd.

De voorleeskampioenen van maar liefst vijftien basisscholen uit Katwijk, Valkenburg en Rijnsburg treden dan voor het voetlicht. Ze lezen een fragment voor uit een favoriet kinderboek. De voorlezers zijn afkomstig uit de groepen 7 en 8 van de basisschool. Op school wonnen zij de voorleeswedstrijd en zij zijn dan ook allen in het bezit van de titel ‘Voorleeskampioen van de school’.

Provinciale finale
Tijdens de voorronde van de Nationale Voorleeswedstrijd die op 4 februari in Het Dorpshuis Valkenburg wordt gehouden, strijden deze schoolkampioenen om een plek in de kwartfinale die op zaterdag 29 maart in Leiden zal plaatsvinden. De winnaars van de kwartfinales gaan door naar de ‘Provinciale finale van Zuid-Holland’ in Rotterdam op 19 april en de winnaar van de Provinciale finale mag zijn of haar kunsten etaleren in de landelijke finale op 17 mei in Schouwburg Amstelveen.

Leesbevorderingsproject
De Nationale Voorleeswedstrijd wordt dit jaar alweer voor de vierentwintigste keer georganiseerd. Het is een leesbevorderingproject voor leerlingen uit de hoogste groepen van het basisonderwijs met als doel het belang van voorlezen en het plezier in lezen onder de aandacht te brengen van een groot publiek.

Deskundige jury
De voorronde van de Nationale Voorleeswedstrijd vindt plaats op zaterdag 4 februari in Het Dorpshuis Valkenburg, Kerkweg 3 in Valkenburg, van 14.00 uur tot ongeveer 16.30 uur. Er is een deskundige jury, bestaande uit: Carolien van Egmond (bibliotheekmedewerker en presentatrice/verslaggeefster bij RTV Katwijk), Jacco Knape (wethouder Gemeente Katwijk) en Linda Luijk (medewerker Boekhandel De Kler). Zij bepalen welke deelnemers doorgaan naar de volgende ronde.

Foto: Pixabay