Willem Meijvogel treedt per 1 januari af als voorzitter van de vereniging RTV Katwijk. Na ruim tien jaar voorzitter te zijn geweest is het tijd voor een ander. We blikken terug op 12 jaar voorzitterschap in een moeilijke tijd voor lokale omroepen. Een fusie met Rijnsburg, verhuizing en een aanstaande fusie met de Bollenstreek Omroep.
Is de klus af?
De klus is voor een behoorlijk deel af. Als de laatste in een aantal klussen die ik als voorzitter heb mogen doen. Ik heb in 2018 al gezegd dat ik zou willen stoppen als voorzitter van RTV Katwijk. Uiteindelijk zijn we achterom ingehaald door onder meer de coronatijd. Tegelijkertijd waren er ook ontwikkelingen die de volle aandacht vroegen van het bestuur en deze voorzitter. Het is wat later geworden dan ik eigenlijk wilde.
De insteek was 2018?
2018 inderdaad. De insteek was om met de ledenvergadering van 2019 te stoppen. Ik heb dat toen aangekondigd bij nieuwjaarsspeeches. Dat lukte niet gezien het huidige proces – daar kom ik zo nog even op – maar 1 januari is het genoeg.
Hoe is dat zo gekomen? Voorzitter van RTV Katwijk?
Ik ben in 1993 bij de toenmalige VLOK begonnen. Dat was een uitzending over de bebouwing van de Zanderij/Westerbaan. Er waren discussies over 2-laagse of 3-laagse woningen enzovoorts. Toen kreeg ik een uitnodiging van Piet van der Bent, toen eindredacteur TV, of ik een keer wilde komen praten of ik nog wat zou kunnen bijdragen aan de VLOK. Zo ben ik er wel ingerold.
Eind 1993, in aanloop naar de verkiezingen, zijn we gestart met een politieke redactie. Piet van der Bent, Marjan Krijgsman en ondergetekende. Toen hebben we heel veel uitzendingen gemaakt rondom de verkiezingen. Toen zat ik opeens bij de VLOK.
Ik heb in die tijd van alles gedaan. Uiteindelijk ben ik de TV-groep ingerold en daar hoofdredacteur geworden. Vervolgens ben ik het bestuur ingegaan en in 2008/2009 als voorzitter in functie gekomen. Dat was daags na de fusie die toen aangegaan is met het toenmalige Mebora in Rijnsburg. Daar is uiteindelijk RTV Katwijk uit ontstaan.
Naast het voorzitterschap is er natuurlijk ook een privé en werkzaam leven. Hoe zit dat?
Ik ben 41 jaar gelukkig getrouwd met mijn eigen Bea, en ik heb twee kinderen. Een zoon en een dochter en inmiddels – en dat is de grootste vreugde – twee kleinzoons waar ik verschrikkelijk van hou en waar ik twee keer in de week op aan het oppassen ben. Die geven zo veel plezier in je leven, dat is fantastisch.
En qua werkzame leven. Ik heb 46 jaar bij de gemeentelijke overheid gewerkt, waarvan een behoorlijk deel als projectleider en de laatste 13/14 jaar als afdelingshoofd ruimtelijke ordening en ruimtelijke ontwikkeling. Waarvan 12 jaar als loco-gemeentesecrataris.
Help dat? Die kennis over een gemeente?
Een bestuurlijke organisatie is natuurlijk afhankelijk van de politiek en de techniek zou ik haast zeggen. Wat speelt er en hoe kan je dat op een goede manier mengen?
Het feit dat je bij een gemeentelijke organisatie zo veel ervaring hebt opgedaan, brengt tegelijkertijd met zich mee dat je ook weet hoe het bij een ander orgaan loopt. In dit geval de gemeente Katwijk. We hebben de gemeente heel veel nodig gehad en zullen we in de toekomst nog veel nodig hebben. Het gaat dan om draagvlak, geld en om hoe je als lokale omroep je het beste kan laten zien.
Dat is natuurlijk kennis die ik vanuit mijn werk heb kunnen gebruiken in de praktijk als vrijwilliger/ voorzitter.
En na 1 januari?
Vanaf 1 januari stop ik. Er zijn een heleboel dingen die op mijn pad liggen, ik ben deels nog werkzaam bij een detacheringsbureau en we hebben de kleinkinderen.
Blijf je bij RTV Katwijk?
Ik ben dol op deze organisatie; RTV Katwijk is voor mij de club waar ik thuishoor. Misschien ga ik wel programma’s maken, tv-programma’s. Maar eerst een half jaartje afstand houden.
De vereniging is in de afgelopen 27 jaar flink veranderd?
Er zijn natuurlijk een aantal punten die de afgelopen periode markeren. We hebben in 2007 een bestuurlijke samenvoeging van Katwijk, Rijnsburg, Valkenburg gehad. De VLOK was al representatief voor Katwijk en Valkenburg. Alleen Rijnsburg had een eigen organisatie. Dat fusietraject is met flink wat emoties verlopen. Ook omdat we in een nieuwe huisvesting gingen zitten in de Rahusenstraat in Katwijk aan Zee. Uiteindelijk heeft dat in 2007 zijn beslag gekregen. Ik vind dat dat op een goede manier is gegaan.
RTV Katwijk is voor mij de club waar ik thuis-hoor
Maar daarvoor nog hadden we al een aantal zaken met de gemeente die bij RTV geregeld moesten worden. We hebben nu een goed uitgeruste TV kamer, maar we hadden toen nog apparatuur die bij live opnames stonden te klapperen. Die waren aan vervanging toe. Dat is wel een investering van anderhalve/twee ton. Hoe moet je aan dat geld komen? Op een hele goede manier hebben we dat kunnen oplossen; met ondersteuning van de gemeente.
We kunnen wel 120 vrijwilligers hebben rondlopen, maar je moet ze wel iets geven waar ze mee kunnen werken. Ik heb altijd de standaard uitdrukking ‘het is een speeltuin voor de vrijwilligers, maar we willen het een pretpark maken.’ Je moet er met plezier naartoe gaan, je moet er met plezier vandaan gaan.
Nu komt er een fusie
We hebben een proces in gang gezet. Eerst hebben we de notitie Samen Sterker gemaakt intern. De lokale journalistiek heeft het best lastig. In de Bollenstreek kwam de notitie Doorbreek de Cirkel. Ga kijken of je gezamenlijk een streekomroep kunt vormen. Uiteindelijk heeft dat tot een model geleid waar we mee in kunnen stemmen. Een federatieve stichting. RTV Katwijk, Omroep Bollenstreek en een overkoepelende stichting. Daar hebben we een ledenvergadering voor gehad in september. Daar zijn harde noten gekraakt.
Het plan moet nu uitgerold worden. De bestuursfuncties moeten worden gevuld. Dat zal eerst ad-interim zijn, denk ik. Maar uiteindelijk moet daar een volwaardige stichting zijn. Die uitrol laat ik aan mijn opvolger over. Ik ga dat niet meer doen, ik trek dat ook niet meer.
En de gemeente de afgelopen jaren?
Ik vind dat de complimenten ook naar de gemeente uit mogen gaan. Zeker ook naar wethouder Jacco Knape. Hij heeft oog gehad voor de problemen die wij hadden. Wij moesten vertrekken uit de Rahusenstraat omdat de eigenaar nieuwbouwplannen had. Daardoor gingen we van een vijfjarig contract naar een eenjarig huurcontract. Als één ding duidelijk is, is dat het voor een lokale omroeporganisatie een doodvonnis is om met een kortlopend huurcontract te gaan zitten.
Op dat moment kwam ook de samenwerking met Verhagen gestart en hebben we hier huisvesting gevonden. We hebben hier een prachtige studio gekregen. Het is een fantastisch gebouw om in te werken. En dat is nou dat mooie pretpark voor de vrijwilligers.
Wat wens je de omroep toe in de toekomst?
Ik hoop dat in het proces waar we in staan, dat iedereen hier verstandig mee omgaat met datgene wat er – bestuurlijk, maar ook op de werkvloer – moet gaan gebeuren. Kijk nou naar de toekomst, kijk naar de verdere toekomst en dat binnen de kaders die de overheid ons biedt. Ik wil hier heel graag over twee jaar naar binnen lopen en dan zeggen, ‘Kijk een, dit is mijn club, dat was mijn club en die club is alleen maar beter geworden.’