De winkeliersvereniging Bosplein en Koningin Julianalaan hebben een brief ontvangen van de kerkenraad van de Christelijke Gereformeerde Kerk. In de brief verzoekt de kerkenraad de winkeliersvereniging te overwegen de voorgenomen Halloweenoptocht niet door te laten gaan. Dit zou niet goed zijn voor de gemeente Katwijk.

“Halloween is niet zo onschuldig als het lijkt. Het feest heeft een heidense oorsprong”, schrijft de kerkenraad. “Grafstenen, doodskoppen, afgehakte lichaamsdelen en skeletten zijn attributen die de feestvreugde rondom Halloween moeten verhogen (…) Het lijkt me dan ook zonneklaar dat in het park ter hoogte van het Bosplein met rondom woningen en een buurt die rijk is aan kinderen een feest, dat met zulke uitingen gepaard kan gaan, geen plaats mag hebben,” aldus de kerkenraad.

Kleinschalig spooktochtje
Een woordvoerder van de winkeliersvereniging Bosplein en Koningin Julianalaan zegt over de brief: “De winkeliers organiseren gewoon een leuk kleinschalig spooktochtje. Er zijn namelijk een heleboel mensen die het wel leuk vinden. En voor hen doen we het. We weten inmiddels wat de gelovigen in Katwijk ervan vinden, en dat mag. Wij vinden iets anders, en dat mag ook.”

Diverse activiteiten rondom Halloween
De winkeliersvereniging is niet van plan om gehoor te geven aan het verzoek van de kerkenraad van de Christelijke Gereformeerde Kerk. “Wij pakken nu iets op dat al jaren in de Zanderij plaatsvindt. Daarnaast zijn er in Katwijk ieder jaar diverse activiteiten rondom Halloween. We begrijpen eerlijk gezegd niet zo goed waarom er nu ineens zo uitgebreid op dit spooktochtje gereageerd wordt”, aldus de woordvoerder van de winkeliersvereniging.

Comments

comments

DELEN

11 REACTIES

 1. Ik heb een Heiden…………ik geloof in de oude Goden. Die kerklui moeten een keer ophouden met het veroordelen van mij en andere heidenen, eens ophouden met het verkeerd gebruiken van het woord Heiden! Dat zij nu lekker in God en Jezus geloven, moeten zij weten en ander gelooft weer ergens anders in of juist in niets. Als kerkgemeenschap hebben jullie niet het doel en het recht anderen te bekeren en andere gebruiken te verbieden. Kijk eerst maar naar de hogere incestcijfers in je eigen gemeenschap en katholieke gemeenschap ipv onschuldige ja zelfs prachtige gebruiken/rituelen van anderen te veroordelen…..ik word er doodmoe van

 2. Ik ga de kerkenraad een brief sturen met daarin de vraag of ze willen stoppen met het vieren van Pasen. Ik vind het ongepast om een vent die dood aan kruis hangt te verheerlijken. En het is leguber om zijn bloed te zuipen.
  Waar in godnaam bemoeien die zwarte kousen zich mee?

 3. Kaway, je schiet door. Ik ken je beter, als toffe peer. Kom op zeg. Tuurlijk is het onzin. Wat is nu eng? Die maskers of jou denken?

  • Die vraag mag je zelf beantwoorden. Ik weet niet wat er eng aan is om zulke misselijkmakende dingen uit de publieke ruimte te willen houden?

 4. Ze mogen vinden wat ze willen maar anderen hun wil opleggen is toch wel iets anders. Leven en laten leven. Een tochtje voor kinderen. Kom op zeg. Wat een zeuren. Niet alles en iedereen heeft iets met (een) God! Ik stoor me al jaren aan al die kerkklokken op de vroege zondagmorgen.

  • “Grafstenen, doodskoppen, afgehakte lichaamsdelen en skeletten zijn attributen die de feestvreugde rondom Halloween moeten verhogen” = een tochtje voor kinderen?!
   En natuurlijk moet je ook nog even zielig doen over kerkklokken. Altijd handig, dan kun je het gevoel kweken dat het een tegen het ander kan worden weggestreept.

 5. Waar de kerkenraad zich mee bemoeit, staat in de brief die zij schreven en waaruit hier geciteerd wordt. Dan weet je ook waarom “Als je er niet van houdt, dan ga je niet” geen oplossing is.

Comments are closed.