De winkeliersvereniging Bosplein en Koningin Julianalaan hebben een brief ontvangen van de kerkenraad van de Christelijke Gereformeerde Kerk. In de brief verzoekt de kerkenraad de winkeliersvereniging te overwegen de voorgenomen Halloweenoptocht niet door te laten gaan. Dit zou niet goed zijn voor de gemeente Katwijk.

“Halloween is niet zo onschuldig als het lijkt. Het feest heeft een heidense oorsprong”, schrijft de kerkenraad. “Grafstenen, doodskoppen, afgehakte lichaamsdelen en skeletten zijn attributen die de feestvreugde rondom Halloween moeten verhogen (…) Het lijkt me dan ook zonneklaar dat in het park ter hoogte van het Bosplein met rondom woningen en een buurt die rijk is aan kinderen een feest, dat met zulke uitingen gepaard kan gaan, geen plaats mag hebben,” aldus de kerkenraad.

Kleinschalig spooktochtje
Een woordvoerder van de winkeliersvereniging Bosplein en Koningin Julianalaan zegt over de brief: “De winkeliers organiseren gewoon een leuk kleinschalig spooktochtje. Er zijn namelijk een heleboel mensen die het wel leuk vinden. En voor hen doen we het. We weten inmiddels wat de gelovigen in Katwijk ervan vinden, en dat mag. Wij vinden iets anders, en dat mag ook.”

Diverse activiteiten rondom Halloween
De winkeliersvereniging is niet van plan om gehoor te geven aan het verzoek van de kerkenraad van de Christelijke Gereformeerde Kerk. “Wij pakken nu iets op dat al jaren in de Zanderij plaatsvindt. Daarnaast zijn er in Katwijk ieder jaar diverse activiteiten rondom Halloween. We begrijpen eerlijk gezegd niet zo goed waarom er nu ineens zo uitgebreid op dit spooktochtje gereageerd wordt”, aldus de woordvoerder van de winkeliersvereniging.