De winnaars van de Energy Battle zijn afgelopen vrijdag in het zonnetje gezet door wethouder Jacco Knape. De winnaars wisten de meeste energie te besparen. Onderdeel van de Battle was de Warmetruiendag op 10 februari. De wethouder deed zelf ook mee aan de Battle als teamcaptain van één van de drie teams van de gemeente Katwijk.

Winnaars
De jongste winnaars zijn Gerard Hogendoorn en Jonathan Klok, leerlingen van het scholenteam van de Oranjeschool. Zij kregen een robot die werkt op zonne-energie. Kees de Winter (inwonersteam) en Marja Boers (medewerkersteam gemeente) kregen het boek “Energie voor groene welvaart”.

Hoe win je een Energy Battle?
Een paar tips van de winnaars. Marja Boers en Kees de Winter hebben veel gehad aan de ‘Wattcher’, een display dat inzicht geeft in je elektriciteitsverbruik. Kees: “Door deze goed in het zicht op te hangen, krijg je inzicht in het moment van de dag waarop je iets aanzet dat energie slurpt.” Gerard Hoogendoorn en Jonathan Klok hebben hun inzichten zoveel mogelijk met de hele school gedeeld.

Bespaar ook!
Uit onderzoek blijkt, dat je thuis ook gemiddeld 10% energie kunt besparen door eenvoudige handelingen als deuren te sluiten, het licht uit te doen als je een kamer uitloopt en een trui aan te trekken in plaats van de thermostaat omhoog te zetten. Wie minder energie verbruikt, ziet dit vooral terug aan de jaarlijkse energierekening. Een ander belangrijk effect is, dat we met zijn allen minder CO2 uitstoten. Hiermee help je klimaatveranderingen te voorkomen.