Dit weekend gaan maar liefst 400 kinderen en jongeren de huizen langs met maar één doel. Zoveel mogelijk oliebollen verkopen om de clubkas van de Zeeverkenners aan te vullen. De alom bekende oliebollenactie viert dit jaar zijn 50-jarige jubileum.
Het begon allemaal heel eenvoudig. Eén van de groepen vatte in 1967 het idee op om zelf oliebollen te bakken en langs de deuren te gaan om een leuk centje te verdienen voor de clubkas. De jongens kochten wat ingrediënten, bakten op het clubhuis zo’n 1500 oliebollen en nadat de eerste zakjes van de hand waren gedaan was de eerste oliebollenactie een feit. De opbrengst was een bescheiden 300 gulden en daar moest de bloem en de olie nog vanaf.
De zeeverkenners hadden al snel in de gaten dat het een lucratief handeltje was. Het jaar erop werden de kranten aangeschreven om de Katwijkers te verleiden en huurde men een grote bak om meer bollen te kunnen bakken. De ondernemende jongeren wisten de opbrengst te verdrievoudigen tot 900 gulden. De organisatie was in de begin jaren heel eenvoudig. Alles gebeurde in het clubhuis en van deegmolens en bollenmachines durfde men nog niet te dromen.
In de jaren tachtig werd een deel van de productie verplaatst naar bakkerij den Dulk. De jonge Teun den Dulk was lid van de Julianagroep en zodoende werden de zeeverkenners de gelegenheid geboden het deeg te mengen in de bakkerij aan de Voorstraat met alle voordelen die een echte bakkerij met zich meebrengt. Twee zeeverkenners werkten zich daar in het zweet om omringd door een wolk van meel en aangemoedigd door radio Veronica zoveel mogelijk deegjes te draaien.
Het organisatietalent van de zeeverkenners maakte dat de oliebollenactie in de loop der jaren één van de belangrijkste financiële pijlers van de vereniging werd. Actie na actie werden de draaiboeken aangescherpt, de recepten verbeterd en werd er geïnvesteerd in betere materialen. Vandaag de dag kunnen de zeeverkenners rekenen op de steun en expertise van bakkerij Haasnoot en wordt er een bol gebakken die kan concurreren met de oliebollen van de ambachtelijke bakkerij.
Zo werden er jaar in jaar uit duizenden en nog eens duizenden oliebollen gebakken voor het goede doel. Aanstaande vrijdag en zaterdag kunt u de leden van de Katwijkse Zeeverkenners bij u aan de deur verwachten of ergens op locatie in de gemeente. Bedrijven die hun medewerkers willen verrassen kunnen op vrijdag oliebollen laten afleveren via 06-13244028. Koopt u ook zo’n lekkere bol voor bij de koffie?

Comments

comments

DELEN