FOTOESA / Genevieve Porter

KATWIJK – De open dag bij ESA’s technologische centrum ESTEC trok zondag 8 oktober ruim 8500 bezoekers. Zij leerden de hele dag door over ruimtevaarttechnologie, kregen een kijkje achter de schermen bij ESTECs testcentrum en hadden de kans acht verschillende astronauten te ontmoeten.

“Dit is Hertz”, vertelt een bezoeker met kennis van zaken aan een familielid. “Hier worden tests gedaan met antennes. De muren zijn bekleed met materiaal dat radiogolven en geluid van buitenaf absorbeert. Als de deuren dicht zijn is het zó stil dat je je bloed bijna kunt horen stromen.” Ook de vacuümkamer Phenix en de akoestische kamer LEAF mogen op veel belangstelling rekenen.

Extra aandacht is er in het testcentrum voor Galileo en de rol die het Satellietnavigatiesysteem kan spelen bij search-and-rescue-operaties. Zonder Galileo is het lokaliseren van mensen in nood op zee een klus die al snel meerdere uren in beslag neemt. Galileo brengt die tijd terug tot tien minuten. Met behulp van een VR-bril ziet een bezoeker een virtuele helikopter boven zijn hoofd verschijnen, die hem met een reddingskabel uit het water plukt. Om de ervaring extra echt te maken wordt hij ook in het echt omhoog getakeld.

ESA Open Dag: De acht aanwezige astronauten
Een hoop bezoekers ging meteen na binnenkomst op het ESTEC-terrein rechtsaf naar de Escape-hal.Om handtekeningen te verzamelen van de acht aanwezige astronauten: Jean-Jacques Favier en Claudie Haigneré (beiden uit Frankrijk), Michael Foale (Verenigd Koninkrijk), Dirk Frimout (België), Ulf Merbold en Ernst Messerschmid (beiden uit Duitsland), Dumitru-Dorin Prunariu (Roemenië) en André Kuipers (Nederland). Allen gaven verdeeld over de dag lezingen.

Een bezoek aan de open dag van ESTEC bleek vooral een gezinsuitje. Ouders en kinderen leerden samen alles over diverse ruimtevaart-onderwerpen, variërend van aardobservatie-satelliet Sentinel-5P en de werking van luminescentie in planten tot het opruimen van ruimtepuin en de werking van robotarmen. Kinderen leerden daarnaast hun eigen LEGO-robot bouwen en hoe ze met simpele huis-, tuin- en keukenmiddelen hun eigen raketten kunnen lanceren.

Comments

comments

DELEN