VALKENBURG – De Dorpsweide bij `t Duyfrak is in 2012 aangelegd. Het is een mooie plek voor volwassenen en kinderen in allerlei leeftijdsgroepen om te ontspannen. Kinderen kunnen zich uitleven met een waterbrug, pontje en waterpomp. Er zijn ook speeltoestellen om te schommelen, klimmen en glijden. Naast spelen is er een bootjessteiger voor dagjesboten en zijn er picknicktafels te vinden. Nu staat het water in dit gebied in open verbinding met de Oude Rijn. Hierdoor is het mogelijk dat het water niet altijd voldoet aan de juiste kwaliteitseisen. Dit geldt ook voor andere open water gebieden, maar omdat in de Dorpsweide veel mensen gaan zwemmen, is het goed te weten dat het water niet altijd aan de officiële normen van zwemwater voldoet. Om die reden zijn op alle vier de toegangsroutes naar het gebied borden geplaatst.

Regelmatig controle
Het Hoogheemraadschap heeft in de jaren na de aanleg van de Dorpsweide regelmatig monsters genomen. Ook dit jaar wordt weer gemeten. Heel vaak zijn de resultaten goed, maar soms niet. Dit jaar is er nog geen slechte meting geweest, maar de kans dat dit komt, is aanwezig. Het is niet altijd duidelijk waar dit precies aan ligt en helaas is het ook niet mogelijk dit te voorkomen. Eventueel vervuild water kan uit verschillende richtingen komen en watervogels kunnen ook een bijdrage leveren.

Geen officieel zwemwater
De Dorpsweide is daarom niet aangewezen als een officiële zwemlocatie. Je moet dit gebied zien als ieder andere sloot binnen de gemeente, waarvan je ook niet weet of het water aan bepaalde eisen voldoet. Zwemmen is bij wet niet verboden, maar wordt wel door de gemeente afgeraden. Dit om eventuele gezondheidsklachten te voorkomen, zoals jeuk en darmproblemen. Spelen met de waterpomp of het trekpontje zijn wel mogelijk. De waterpomp bevat grondwater en daarom is het veilig om mee te spelen. Natuurlijk kan er wel naar hartenlust gerecreëerd worden bij de Dorpsweide. Zonnen, spelen en ontspannen is allemaal zonder risico. Een fijne zomer gewenst!

Comments

comments

DELEN