Leerlingen van De Duinroos-locatie Otto baron in de Molenwijk hebben gistermorgen samen met wethouder Rien Nagtegaal bomen geplant in de Leliestraat in hun buurt. Dat werd gedaan ter gelegenheid van de Nationale Boomfeestdag. Die wordt meestal in het voorjaar gehouden, maar door corona werd die naar het najaar uitgesteld.

Tekst: De Katwijksche Post. Video: RTV Katwijk.

Katwijk besloot die viering pas in december te doen om de bomen een extra maandje rust te geven. De herfst kwam dit jaar namelijk wat later op gang, zijn de bomen ook wat later in ruststand gekomen. Om er zeker van te zijn dat de bomen klaar zijn om verplant te worden en goed de grond in gaan, is ervoor gekozen om de bomen pas in december te planten.

De leerlingen uit groep 5/6 van de Otto baron-school gingen gistermorgen samen met de wethouder en onder begeleiding van de gemeentelijke hoveniers aan de slag om de bomen te planten. De activiteit gaat samen met een speciaal lesprogramma, waarbij de kinderen meer inzicht, kennis en begrip voor bomen wordt bijgebracht. Er werden twintig bomen geplant, een mix van vier verschillende soorten: de Veldesdoorn, Amberboom, Meelbes en Sierkers. Door het planten van een mix zijn de bomen minder kwetsbaar voor ziektes en plagen, dan als er één soort boom geplant zou worden. Daarnaast is een mix van bomen goed voor de biodiversiteit en hebben deze bomen allemaal verschillende eigenschappen, bijvoorbeeld in hoogte en kleurverloop van het blad. Het thema van de Nationale Boomfeestdag 2021 is ‘Bomen maken Gezond’, waarbij vergroenen van de speel- en leeromgeving van kinderen centraal staat. In een groene (school)omgeving bewegen kinderen namelijk meer, ervaren zij minder stress en voelen ze zich beter en energieker.

Bomen maken gezond
Het thema van Nationale Boomfeestdag 2021 is Bomen maken Gezond, waarbij het vergroenen van de speel- en leeromgeving van kinderen centraal staat. In een groene (school)omgeving bewegen kinderen namelijk meer, ervaren zij minder stress en voelen ze zich beter en energieker. Daarnaast hebben bomen nog meer goede eigenschappen. Zo helpen ze de buurt klimaatbestendig te maken door verkoeling te bieden op warme dagen, waterberging bij zware regenval en verbeteren bomen de luchtkwaliteit. Ook zijn bomen onmisbaar voor dieren. Kortom, bomen zijn gezond voor iedereen: inwoners, dieren en het klimaat.

Mix van bomen
In de Leliestraat is een mix van vier verschillende soorten bomen geplant. Dit zijn de Veldesdoorn, Amberboom, Meelbes en Sierkers. Door het planten van een mix zijn de bomen minder kwetsbaar voor ziektes en plagen, dan als er één soort boom geplant zou worden. Daarnaast is een mix van bomen goed voor de biodiversiteit en hebben deze bomen allemaal verschillende eigenschappen, bijvoorbeeld hoogte en kleurverloop van het blad.