Op zaterdag 9 april was er de allereerste versie van A Royal Concert of The Marchingbands in de Evenementenhal Hangaar2 op het voormalig vliegkamp Valkenburg. Ruim 1.700 bezoekers en zo’n 200 muzikanten hebben genoten van het megaconcert van vier van de beste Marchingbands van Nederland: Adest Musica uit Sassenheim, Rijnmondband uit Schiedam en vanuit onze eigen gemeente de Flora Band uit Rijnsburg en DVS uit Katwijk. Een spectaculaire avond die voor herhaling vatbaar is.

Wat begon als een idee van DVS en de Flora Band in Corona tijd, toen alle orkesten worstelden met het verplicht niets doen, groeide uit tot een bijzondere belevenis voor het publiek dat vanuit heel Nederland naar Katwijk was afgereisd. En dat was te merken want diegenen die er niet een mooi weekendje Katwijk aan hadden vastgeplakt stonden in een lange file die er zelfs voor zorgde dat het concert pas een kwartier later kon beginnen nadat iedereen zijn stoel had bezet.

De evenementenhal was omgetoverd tot een enorme concertzaal waar de muzikanten van de orkesten vanaf het podium en vanuit de zaal een avondvullend programma hebben verzorgd. Compleet met videobeelden op de achtergrond, flitsende effecten en een spetterende opening en finale met alle muzikanten. De presentatie was in handen van Jo Weerts, bekend oud presentator van het WMC Kerkrade. Gastoptredens waren er de bekende Katwijkers Richard Harteveld, de zanger van The Guilty Six en Hugo van der Meij als pianist, allemaal onder toeziend oog van de burgemeester en wethouders van Katwijk, die voor deze gelegenheid hun collega’s van Teylingen en Schiedam mochten ontvangen.

Katwijk had de primeur van een geheel nieuw concept in de Nederlandse marchingbandwereld. Voor en na de pauze waren er steeds twee bands die hun eigen deel van het concert verzorgden met tussendoor een bijzondere tussen act. De opening met alle orkesten was al heel indrukwekkend. Na een prachtige fanfare op speciale heraut trompetten opende DVS met het Wilhelmus waarna alle bands samen met Richard Harteveld in een spetterende opening met Robbie Williams ‘Let me Entertain you’ het publiek direct in een goede stemming brachten.

De vier bands zelf brachten een gevarieerd programma met veel verschillende muziekstijlen. Omdat iedere band zijn eigen sound en karakter heeft was er voor het publiek geen moment verveling. Na de finale met als thema ‘Les Miserables’ met weer alle bands en solisten beloonde het publiek de muzikanten met een staande ovatie.

Het publiek ging met een goed gevoel naar huis en een tweede editie van ‘A Royal Concert of The Marchingbands’ ligt voor de hand. Katwijk kan trots zijn op een nieuw evenement.

VIAMarco van der Borg