De aanbesteding van het warmtenet in Kalkoven in de Hoornes is weer mislukt nadat de eerste aanbesteding in oktober vorig jaar ook al mislukte. Geen enkele partij wil het warmtenet in de Hoornes aan gaan leggen.

Door Marc Wonnink

InWarmte trok zich in oktober vorig jaar terug. Het bedrijf krijgt het niet voor elkaar om binnen de kaders een warmtenet uit te voeren. De stijgende gasprijzen en oplopende materiaalprijzen hebben ‘ernstige impact op de financiële haalbaarheid van het warmtenet Kalkoven.’

Daarop werd het proces opnieuw gestart. De gemeente ging opnieuw zoeken naar een marktpartij om een warmtenet aan te leggen. ‘Hierbij wordt vastgehouden aan de gestelde uitgangspunten zoals haalbaarheid, betaalbaarheid, betrouwbaarheid en duurzaamheid.’ Om de haalbaarheid te vergroten werden wel enkele voorwaarden aangepast. Zo mocht een aanbieder warmte uit een andere bron halen, mits deze duurzaam is. Het hele warmtenet hoeft niet meer in vijf jaar klaar te zien, maar een gefaseerde uitrol. Het warmtebedrijf moet de wijk in om nieuwe aanmeldingen te zoeken.

Die aanpassingen hebben niet gezorgd dat marktpartijen in willen stappen. ‘De termijn voor de inschrijving voor de concessie op het warmtenet Kalkoven sloot op 1 februari. In deze periode heeft geen partij zich ingeschreven. Het aanbestedingstraject is inmiddels formeel gesloten.’

Warmtenet was ‘te goedkoop’
Volgens de gemeente waren de warmtetarieven die gebruikers moeten gaan betalen, te laag. Daardoor was te weinig ruimte om een businesscase rond te krijgen. De betaalbaarheid is een van de voorwaarden van de gemeente. ‘De markt’ ziet er geen brood in. Ook de onzekerheid over de Warmtewet 2.0 geeft markpartijen onzekerheid om te investeren. Als laatste speelt ook de hogere rente voor leningen een rol.

Over vier weken meer duidelijk
De gemeente ziet nu vier opties. Voor de derde keer de concessie warmtenet Kalkhoven aanbesteden. Project warmtenet Kalkoven (voorlopig) stoppen. Gemeentelijk warmtebedrijf; gemeente als eigenaar en/of exploitant van het warmtenet. Of als laatste; Vrijwillige transparantie vooraf. In andere woorden, onderhandelen over wat mogelijk is, met aanpassing van de voorwaarden.