In Katwijk staan 25 gezinnen op wachtlijst VoorleesExpress

Samen praten en (voor)lezen is belangrijk voor de taalontwikkeling van kinderen. Vanuit de gemeente heeft JES Rijnland de opdracht de onderwijskansen van kinderen in Katwijk te vergroten. Daarom vraagt JES in de Week van Lezen en Schrijven (8-15 september) aandacht voor het versterken van de taalontwikkeling, zodat ieder kind kan meedoen in het onderwijs en de samenleving.

Door: Marc Wonnink

Burgemeester Visser sloot woensdagmiddag aan bij de VoorleesExpres, een samenwerking tussen JES Rijnland en bibliotheek Katwijk. Burgemeester Visser las samen met voorleesvrijwilliger Litha een boek voor aan de 5-jarige Nuray. Burgemeester Visser: ‘Voorlezen is mooi en belangrijk werk en het kost maar een uurtje per week. Het is betekenisvol als je als voorleesvrijwilliger kan werken aan de taalontwikkeling van een kind. Mooi om op deze manier met elkaars cultuur in contact te komen.’

Preventie laaggeletterdheid
JES Rijnland wil de kansen van kinderen vergroten door kinderen en hun ouders ondersteunende en verrijkende programma’s aan te bieden. Sociaal professionals van JES begeleiden gezinnen in de thuissituatie, waar zij onder meer het praten en (voor)lezen in de thuistaal stimuleren. In alle JES-programma’s heeft lezen en voorlezen een belangrijke rol. Zo zet JES stevig in op de preventie van laaggeletterdheid, op maat gemaakt voor elk gezin. In Katwijk werken ze hiervoor samen met onder meer de bibliotheek, kinderopvang en Welzijnskwartier.

Petra Jansen (coördinator VoorleesExpress): ‘’De vader van Nuray vertelde dat zijn dochter meer zelfvertrouwen heeft gekregen sinds de vrijwilliger komt voorlezen.’

Vrijwilligers gezocht
De VoorleesExpress zorgt ervoor dat kinderen die moeite hebben met taal thuis extra aandacht krijgen. Houd jij van taal en lezen? En heb je wekelijks een uurtje over? Meld je dan aan bij de VoorleesExpress. Voorlezen is flexibel werk en leuk om te doen. Na een introductietraining ga je twintig keer voorlezen bij een gezin. Kijk voor meer informatie op www.jesrijnland.nl of neem contact op met Petra Jansen (bibliotheek Katwijk), 06 30 805 63 of Fariidah van Leeuwen (JES Rijnland), 06 41 952 716.

Bron: JES Rijnland

Foto: pr