De aanleg van een BMX-baan in het urban sports park aan het parkeerterrein naast de Katwijkse Noordduinen is in volle gang. Vorige week zijn de werkzaamheden begonnen, inmiddels is de groep jongeren druk bezig met het vormen van de baan. Aan het einde van de zomer moet er wel op gefietst worden, denken de jongens.

Het begon maanden geleden. Ouders van jongeren die vaak op het – verouderde en onveilige – skatepark te vinden waren, hadden een rooster-tool ontwikkeld om in de coronacrisis tijdslots te reserveren voor de jongeren. Inmiddels werd duidelijk dat het skatepark aan vervanging toe is. De groep schreef, met hulp van professionals, een uitgebreid plan om de gemeente te overtuigen van de noodzaak van de renovatie. Kosten 980.000 euro. Begin dit jaar zette de gemeente al 420.000 euro apart. De rest moet via fondsen en sponsoring worden binnengehaald.

De BMX-baan – een deelproject – zou als laatste aangelegd moeten worden, maar dat veranderde. Een aantal sponsors kwamen met grond en materieel op de proppen om grond te verzetten. Korte tijd later lag er al een begin.

De jongeren zijn nu dag in, dag uit bezig met het vormen van de bergen grond. Uiteindelijk moet die uitgehard zijn en kan er een toplaag bovenop. De BMX-baan is dan een feit.

Huidige skatepark
Skatepark Scum is in fasen gerealiseerd. Wat ooit begon als een bescheiden miniramp werd later een zeer brede miniramp met spine en boxen en een half-pipe. Enkele jaren later is het uitgebreid met een groot streetgedeelte. Hierdoor is één van de grotere skateparken in Nederland ontstaan.