Zaterdag 4 november was voor Chr. Muziekvereniging UNI muzikaal een intensieve dag. Zowel het Leerlingenorkest, het Klein Harmonie Orkest als het Groot Harmonie Orkest moesten aan de slag.

Opleidingsorkesten op Sastival 2023
In het Teylingen College in Noordwijkerhout namen het Leerlingenorkest en het Klein Harmonie Orkest deel aan het Sastival 2023. Opleidingsorkesten van verschillende muziekverenigingen uit de regio konden daar hun muzikale vooruitgang laten horen. Een professionele jury beoordeelde hun prestaties op niveau 1,2 en op niveau 3,4. De deelnemende orkesten waren in vier blokken ingedeeld. De opleidingsorkesten van UNI onder leiding van dirigent Dick Hesselink, namen voor het eerst deel aan dit festival.

Het Leerlingenorkest trad op met vijf muziekstukjes op niveau 1,2 en het Kleine Harmonie Orkest trad op met vier muziekstukjes op niveau 3,4. Tot grote vreugde werd het Leerlingenorkest beloond met een schitterende 2e prijs met lovende kritiek van de jury voor zowel voor het LO als het KHO. Vooral de kwaliteit van de opleiding van de leerlingen van UNI werd door jury en publiek geprezen.

Uitwisselingsconcert Groot Harmonie Orkest
Het Groot Harmonie Orkest was afgereisd voor een uitwisselingsconcert met de plaatselijke fanfare Ons Genoegen in Rockanje. Toegelicht door ladyspeaker Debby Minnee werden achtereenvolgens Vito Pro Musica, Cycles and Myths, Oregon, Paris Montmartre met solist Corné van Duijvenvoorde op accordeon, Benny Goodman Memories met solisten uit alle verschillende secties van het orkest en toegift Jazzpresso ten gehore gebracht. Dit afwisselende programma, onder leiding van dirigent Dominic Sierat, werd muzikaal weer uitstekend uitgevoerd en bracht het publiek in de volle kerk tot een waarderend langdurig applaus.

Na de pauze trad Muziekvereniging Ons Genoegen op, onder leiding van dirigent Harrie Bosch.

Uit de reacties na afloop bleek, dat door dit uitwisselingsconcert, het verschil tussen de klank van een harmonieorkest en een fanfare, bij het publiek goed was aangekomen en begrepen.

Geslaagd
In het dankwoord van voorzitter Ingrid Bakker werd UNI-voorzitter Henk Sierat verrast met foto’s en krantenverslagen uit 1925 over UNI, verkregen door een oud UNI-lid die destijds verhuisde naar Voorne en lid werd van Rockanje’s fanfare Ons Genoegen. Zo kreeg dit geslaagde uitwisselingsconcert een gedenkwaardig en historisch eind, dat naar verwachting snel in Katwijk een vervolg zal krijgen.