Het boek ‘Sjaak Polak: Even serieus’ van de Valkenburgse schrijver Rick van Leeuwen is maandagavond uitgeroepen tot voetbalboek van het jaar 2020. Bij de jaarlijkse verkiezing van voetbalmagazine Staantribune kreeg het boek over het leven van de Haagse oud-prof de meeste stemmen.

Tekst: Omroep West.

Polak volgde de uitreiking vanuit Den Haag via een livestream. ‘Ik wilde graag mee’, zegt hij in een eerste reactie. ‘Maar het ging niet. Ik had nog gesprekken op de club en er werd nog getraind door de keepers. Maar ik ga er nu even van genieten, ik ben zo ongelofelijk blij met dit. Eigenlijk wil ik het nu gaan vieren. Graag ergens een drankje drinken, maar alles is dicht. Dus ik hoop dat er nog ergens stiekem een nachtclub open is’, zegt hij lachend.

‘Ik zit op een wolk’, gaat de Hagenaar trots door. ‘Geen letter in het boek is gelogen. Wat daar staat, zo ben ik. Maar ik moet Rick alle credits geven. Hij heeft het zo goed opgeschreven. Ik weet niet wat me overkomt. Dit is ongelofelijk, ik vind het zo gaaf. Ik heb toch een stukje prive blootgegeven, maar zo trots op hoe er op wordt gereageerd. Zowel in recensies als deze prijs door het publiek.’

Underdog
Ook schrijver Rick van Leeuwen is meer dan blij. ‘Ik ben verrast’, zegt hij vanuit Deventer. ‘We voelden ons de underdog. We hadden concurrenten met boeken die gingen over FC Utrecht en FC Groningen, die clubs hebben een grote achterban. Sjaak zei dat de verbazing dan ook van mijn gezicht was te lezen toen ons boek tot winnaar werd uitgeroepen.’

Van Leeuwen was samen met schrijvers Hugo Verkley en Rober Visscher genomineerd voor de prijs. Het tweetal schreef respectievelijk een boek over 50 jaar FC Utrecht en de bekerwinst van FC Groningen in 2015. Het boek over het leven van de Haagse voetballer Sjaak Polak bleek uiteindelijk de favoriet onder het stemmende publiek.

Tripjes door Haagse wijken
Met de verkiezing wil Staantribune voetballiefhebbers stimuleren eens vaker een boek te pakken. Met de winst volgen Van Leeuwen en Polak niet de minste op. Frank Heinen, onder andere bekend van de rubriek Eindsignaal in het NOS-programma Studio Voetbal, pakte vorig jaar de eerste prijs met zijn pil: ‘Buiten de Lijnen’.

Comments

comments

DELEN