Langs de hele kust van Nederland was het zaterdag 3 juni bunkerdag. Veel bunkers waren die dag open, die verder het hele jaar gesloten zijn. Duizenden mensen zagen de verschrikkingen van WO II en de boodschap: Dat nooit weer. Ook in Katwijk kwamen honderden bezoekers naar het bezoekerscentrum Historie Vliegveld Valkenburg en naar de expositie bij het DUNAatelier over Katwijk aan Zee tijdens WO II.
“Zijn er geen bunkers in Katwijk” , was veelvuldig de vraag.
Ze zijn er wel, tientallen zelfs onder het zand, maar helaas ontbreekt Katwijk in de ketting van de Atlantikwall omdat Staatsbosbeheer geen toestemming geeft om een kleine bunker tegenover de camping Zuidduinen te ontgraven en als Informatiecentrum in te richten.De stichting Atlantikwall Katwijk had bij het DUNAatelier een expositie over Katwijk in WO II ingericht met foto’s met onder andere het gebruik van de bunkers door de zeeverkenners.
Tijdens de expositie werden ook twee ontwerpen getoond die studenten van de TU Delft, Universiteit Wageningen, Leiden en de Erasmusuniversiteit hadden gemaakt.
Dertig studenten namen in de week voorafgaand aan de bunkerdag deel aan een design workshop, met als onderwerp Erfgoed uit WO II in de plaatsen Den Haag , Katwijk en Noordwijk. De toekomstige landschapsarchitecten en designers moesten in korte tijd een presentatie maken. In Katwijk was dat over de verscholen bunkers tegenover camping Zuidduinen en de DUNEA barakken bij het voormalig vliegveld Valkenburg.
Daarbij moest rekening worden gehouden met de verschillende belangen van diverse organisaties zoals Staatsbosbeheer, Dunea, Natura 2000 en uiteraard de Erfgoed organisaties. Zij hadden daartoe presentaties gekregen van deze belanghebbenden.
Bijzonder was de eindpresentatie van de studenten over de barakken die op de nominatie staan om gesloopt te worden door Dunea. De studenten zagen mogelijkheden tot hergebruik voor seniorenwoningen, kleinschalige kantoren, zorgboerderij / zorgherberg , dagbesteding / dagopvang en een kindercrèche.
De toekomstige bebouwing van Valkenhorst werd ook bij de hergebruik functies meegenomen. Evenals natuurbehoud en beleving daarvan. Inlichtingen: atlantikwallkatwijk@gmail.com.
Bron: DUNAatelier en stichting Atlantikwall Katwijk