Maandag 6 november vond in Ahoy Rotterdam het Maritime Awards gala 2023 plaats. Hét evenement van de Nederlandse maritieme sector. De op 4 mei door Hare Koninklijke Hoogheid gelanceerde “Databank koopvaardij’ van Stichting Koopvaardijpersoneel 1940 – 1945 was genomineerd en won één van de vijf grootste maritieme prijzen van ons land.

Het gala is georganiseerd door de Stichting Maritime Awards Gala. Hierin zijn Netherlands Maritime Technology, KVNR, KNVTS, Koninklijke Marine en Nederland Maritiem Land vertegenwoordigd. Meer dan 900 maritieme professionals ontmoeten elkaar tijdens de netwerkborrel. Gedurende het daaropvolgende diner zijn de innovatieve topprestaties uit de sector op het podium gepresenteerd aan de captains of industry. Aansluitend volgde de prijsuitreiking. Onderdeel van deze vijf meest prestigieuze en felbegeerde prijzen is de Maritime Achievement Award die gekenmerkt wordt door een maatschappelijke erkenning van een maritieme prestatie. Centraal staat de vraag welke ontwikkeling de grootste toegevoegde waarde voor Nederland heeft gehad en/of een visitekaartje voor Nederland als maritiem land is.

Zichtbaarheid
Juryvoorzitter Koster: ‘Met deze prijs willen we dat initiatief wat in het afgelopen jaar het maritieme bij het brede publiek goed zichtbaar heeft gemaakt in het zonnetje zetten. En dat is precies wat deze databank heeft gedaan. Niet alleen door middel van die ene muisklik de data bij de mensen krijgen maar ook door de hele PR-machine er omheen. Top zichtbaarheid!’

Gewaardeerde kroon
Voorzitter Hubert Nijgh en Archivaris Jos Rozenburg betraden zichtbaar aangedaan het podium om de award en de bijbehorende oorkonde in ontvangst te nemen. Een onverwachte maar zeer gewaardeerde kroon op 17 jaar grondig onderzoek van Rozenburg en de vastberadenheid van Nijgh om met het team van Stichting Koopvaardijpersoneel 1940 – 1945 de aandacht te vestigen op wat tot een half jaar geleden nog de onbekendste maar al ruim 83 jaar ontegenzeggelijk de grootste Nederlandse bijdrage aan de geallieerde strijd en eindoverwinning was. De inzet van de Nederlandse koopvaardij. Zij hielden koers, varend voor onze vrijheid!  

Bron en foto’s: Stichting Koopvaardijpersoneel 1940-1945

v.l.n.r.: Hubert Nijgh (voorzitter Stg. Koopvaardijpersoneel), Annet Koster (juryvoorzitter), Jos Rozenburg (archivaris)