Op donderdag 26 januari vertonen de Verhalenvangers weer een video in de Voorhof in Rijnsburg. De inloop is vanaf half tien en de voorstelling begint om tien uur. De toegangsprijs bedraagt 3,50 euro inclusief twee kopjes koffie of thee. Er is ook een primeur: ’s avonds wordt als proef een eerdere video vertoond voor mensen die overdag niet kunnen komen kijken.

Of aan het graven van het Oegstgeester Kanaal Rijnsburgers hebben meegewerkt weten we niet. We weten wel dat dit rond 1840 een megaklus moet zijn geweest. Er hebben circa 600 mensen met de hand aan gewerkt. Er was een directe noodzaak om het kanaal te graven. De reden lag een eind verder weg: het gevaarlijke Haarlemmermeer moest worden ingepolderd. Het water dat daarop geloosd werd, moest naar zee kunnen stromen en in grotere hoeveelheden dan de Vliet kon verwerken. Over het Oegstgeester Kanaal en de geschiedenis daarvan vertelt Jack Bouma in de video van de Verhalenvangers. Jack is de molenaar van “De Geregtigheid” in Katwijk aan der Rijn, die zijn verhalen met leuke anekdotes en mooie illustraties ondersteunt.

De avondeditie van de Verhalenvangers begint om acht uur, met een inloop vanaf half acht. Dan wordt het verhaal van bakkerij van Tilburg vertoond: een van de weinige warme bakkers in Rijnsburg, die nu al ruim 75 jaar bestaat. Kort na de oorlog nam Leen van Tilburg de bakkerij aan de Voorhouterweg over van Verboom. Zijn zoons zetten de zaak voort en tegenwoordig zwaait de derde generatie er de scepter.

RTV Katwijk App
Heb jij de RTV Katwijk App al? Download ‘m gratis voor iOS of Android

Vorig artikelGrasshoppers Dames 1 verliest in Barendrecht
Volgend artikelIn het zonnetje voor 15 jaar inzet bij RVV