Co Viele van de Voorraadkast Katwijk zoekt per direct een locatie voor de hulporganisatie. ‘Door de toestroom van mensen, de energiekosten, en het feit dat we vanaf 15 november minder ruimte hebben, weten wij niet hoe wij dit nog heel lang kunnen doen’, sprak Co Viele tijdens de gemeenteraadsvergadering vorige week donderdag.

Door Marc Wonnink

‘Onze eerste zorg is de mensen die wij helpen. Maar wat gebeurt er met deze mensen als wij ineens moeten stoppen?’ Viele sprak namens De Voorraadkast in tijdens de behandeling van het Winterplan. Een omvangrijk pakket maatregelen om Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg de winter door te helpen.

De Voorraadkast is een particulier initiatief waar inwoners die in de problemen komen, een voedselpakket kunnen halen. Het verschil met andere organisaties is dat de Voorraadkast heel snel kan helpen. Binnen een week na het eerste contact gaat de volle boodschappentas met een gezin mee.

Pand gezocht
Het initiatief heeft nu zelf hulp nodig in de vorm van een pand. De gemeente kan niet helpen, om het hele simpele feit dat het initiatief geen rechtsvorm heeft in de vorm van een stichting of vereniging. Co Viele wil dat ook niet, ‘dan komt het niet meer vanuit het hart en gaat het alleen maar over geld’.

Wethouder Gerard Mostert sprak over een ingewikkelde situatie. ‘Hoe werkt dat als we als gemeente aan een particulier een pand gaan verhuren? Ik wil de verwachting temperen dat wij als gemeente daar de oplossing voor hebben.’

De gemeente probeert wel op alle andere mogelijke manieren te helpen. Maar, de wethouder doet ook een oproep aan de samenleving. ‘Als de samenleving mooie ruimten over heeft, meld u. Dat zou kunnen helpen. De gemeente kan niet alles oplossen, juist ook rond dit vraagstuk.’

Met een fonds wil de gemeente wel maatschappelijke organisaties gaan helpen met de energierekening. En daar kan ook de Voorraadkast onder vallen.

Verenigingen, maatschappelijke partners en initiatieven binnen de gemeente kunnen begin 2023 steun aanvragen bij stijgende energielasten. ‘Het moet een laagdrempelige regeling zijn voor een brede doelgroep.’

Vorig artikelBegroting 2023 aangenomen
Volgend artikelGeen SKA Oud en Nieuw-feest dit jaar