Op 4 mei vindt jaarlijks de Nationale Herdenking plaats. Dan herdenkt Nederland zijn oorlogsslachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en van oorlogssituaties en vredesmissies nadien. Herdenken gebeurt niet alleen bij het Nationaal Monument op de Dam, maar in elke gemeente in Nederland; ook in Katwijk.

Herdenkingsbijeenkomst in de Dorpskerk
Tijdens de bijeenkomst in de Dorpskerk zal Arie Willem van der Plas spreken over de verzetsstrijders van de Stijkelgroep. Hij is nabestaande van een van de gefusilleerde Katwijkers die deel uitmaakten van deze groep. Deze herdenkingsbijeenkomst begint om 18.30 uur.

Het interkerkelijk koor Voice of Joy zal een aantal liederen zingen. Leerlingen van verschillende basisscholen zullen een gedicht voordragen. Deze bijeenkomst wordt ook uitgezonden via RTV Katwijk en is ook te zien via www.kerkdienstgemist.nl.

Na de herdenkingsbijeenkomst wordt in Valkenburg, Katwijk en Rijnsburg bij de oorlogsmonumenten om 20.00 uur twee minuten stilte in acht genomen. Vervolgens vinden de kransleggingen plaats. De officiële kranslegging vindt dit jaar in Valkenburg plaats. Hierbij zal burgemeester Visser aanwezig zijn.

Katwijk
Er is een stille tocht van de hoofdingang van het gemeentehuis naar oorlogsmonument ‘De Leeuw’. De stille tocht start om 19.44 uur. Zorg dat u uiterlijk 19.30 uur aanwezig bent. Tijdens de kranslegging is er muzikale begeleiding door Chr. Muziekvereniging UNI. Om 20.00 uur wordt bij de locatie van de kranslegging 2 minuten stilte in acht genomen.

Na de plechtigheid is er gelegenheid voor een kopje koffie in de hal van het gemeentehuis.

Valkenburg
Er is een stille tocht van Het Dorpshuis naar de erebegraafplaats aan het Castellumplein. De stille tocht start om 19.40 uur. Zorg dat u uiterlijk 19.25 uur aanwezig bent. Tijdens de kranslegging is er muzikale begeleiding door Valkenburgs Harmonie. Om 20.00 uur wordt bij de locatie van de kranslegging 2 minuten stilte in acht genomen.

Rijnsburg
Er is een stille tocht van De Voorhof naar het Burg. Koomansplein. De stille tocht start om 19.44 uur. Zorg dat u uiterlijk 19.30 uur aanwezig bent. Tijdens de kranslegging is er muzikale begeleiding door Flora Brass. Om 20.00 uur wordt bij de locatie van de kranslegging 2 minuten stilte in acht genomen.

De Oranje Vereniging Rijnsburg organiseert na de kranslegging in Rijnsburg een herdenkingsbijeenkomst in de Grote of Laurentiuskerk. De heer Harry Koopman zal een overdenking houden.

Bron: Gemeente Katwijk
Foto’s: RTV Katwijk