Voor de zevende Katwijkse Sportverkiezingen, waar Katwijkse sporters en teams voor hun bijzondere prestatie worden beloond, heeft de jury drie jonge sporters genomineerd voor Belofte van het jaar: Floortje van Duijn (basketbal), Gisel Noort Zwaan (kickboksen) en Jitte de Klerk (tafeltennis).

Tijdens de Avond van de Sport op 27 januari 2023, georganiseerd door Stichting Sportpromotie Katwijk, zal Sonny Spek, wethouder sport, bekendmaken wie zich de Belofte van het jaar 2022 mag noemen. De Sportverkiezingen Katwijk kennen zoals gebruikelijk vier verschillende categorieën: Sportploeg, Sportman, Sportvrouw en Belofte van het jaar. Tot 3 december konden sporters uit Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg hun nominaties aandragen. Nadat de jury vorige week al bekendmaakte welke ploegen in aanmerking komen voor de titel Sportploeg het jaar, worden dit keer de namen geopenbaard van drie 14-jarige sporters die in aanmerking komen voor de titel Belofte van het jaar.

Jitte de Klerk – TTV Rijnsoever
Jitte de Klerk zit sinds haar achtste op tafeltennis bij TTV Rijnsoever. Daarmee volgde ze het voorbeeld van haar oudere boers Niels en Bjorn. Wat tafeltennis voor haar leuk maakt, is dat je zelf je eigen spel kunt bepalen en maken. Toen ze 11 jaar was, werd Jitte eerste in haar leeftijdscategorie tijdens de jeugdmeerkampen, een belangrijk tweedaags toernooi. Dat leidde ertoe dat de nu 14-jarige Rijnsburgse drie jaar geleden deel mocht nemen aan de Euro Mini Champs in Frankrijk. Op 28 mei van dit jaar kroonde Jitte zich tot Nationaal Jeugd Meerkamp Kampioen meisjes onder 15 jaar.

Op 27 augustus van dit jaar voegde Jitte een nieuwe parel aan haar erelijst toe door de nationale jeugdmasters te winnen. In de finale was Jitte in drie games te sterk voor Lynn Schrijven, op dat moment de nummer twee van Nederland in deze leeftijdscategorie. Door deze zege mocht Jitte later op de dag meedoen aan het seniorentoernooi, waar ze drie wedstrijden speelde.

Gisel Noort Zwaan – Boks- en Kickboksvereniging Kamakura
Gisel Noort Zwaan is als 10-jarige bij Boks- en Kickboksvereniging Kamakrua komen trainen. Ze viel al meteen op doordat ze alle technieken heel snel oppakte. Na anderhalf jaar heeft de nu 14-jarige Rijnsburgse haar eerste wedstijden in de ring afgewerkt. Naast techniek beschikt Gisel over enorm veel vechtlust, wat ook nodig is als je in de ring stapt. In juni van dit jaar kwam ze in Leidscheveen uit op de Youth Open Championships. De vwo-scholiere won dat toernooi overtuigend. Dat leidde ertoe dat ze in de Youth Fighting League mocht uitkomen om te strijden om de Europese titel in het bantamgewicht (klasse tot 53.52 kilo). Deze titelstrijd over mvijf rondes van anderhalve minuut was onderdeel van het Best of Best Kickboksgala, dat op 26 november in Amsterdam werd gehouden. Na afloop werd Gisel unaniem uitgeroepen tot de nieuwe Europese kampioene. Overall heeft Gisel nu 20 van haar 25 wedstrijden tegen Nederlandse, Belgische en Duitse meisjes in haar gewichtsklasse winnend afgesloten.

Floortje van Duijn – Sportiff Grasshoppers
In 2016 is Floortje van Duijn met basketbal begonnen. Ze was destijds zeven jaar en begon bij de beginnersgroep van Sportiff Grasshoppers. Op haar elfde speelde Floortje al mee in het onder-14 team. In 2020 ging ze meedraaien in het topsportprogramma van Sportiff Grasshoppers. Aan het einde van het seizoen 2021-2022 werd Floortje geselecteerd voor het Nederlands team onder 15 jaar, dat enkele interlands in Denemarken speelde. Ze werd ook gevraagd om mee te doen met het programma van de Orange Lions Academy. Een hele eer als je pas 13 jaar bent en er jaarlijks maar ruimte in het programma is voor maximaal 14 personen. Floortje besloot vanwege haar leeftijd die stap nog niet te nemen. Dit seizoen komt de 14-jarige Katwijkse uit in het onder-18 team dat eredivisie speelt. Haar drie jaar oudere zus Dewi speelt ook in dit team. Floortje, die voortkomt uit de goede, landelijk hoog aangeschreven jeugdopleiding van Sportiff Grasshoppers, is een zeer gemotiveerde speelster. Ze beschikt over een goede skill-set en een enorme flexibiliteit.

Avond van de Sport
De winnaars van de Sportverkiezingen worden op 27 januari 2023 tijdens de Avond van de Sport bekendgemaakt. Alle sportverenigingen van de gemeente Katwijk zijn welkom om tijdens deze bijzondere avond in het sponsorhome van v.v. Quick Boys aanwezig te zijn. Het is een uitstekende mogelijkheid om elkaar te leren en natuurlijk ook om te netwerken. Met muziek, een hapje, een drankje en de presentatie van het duo Jaap Kloos en Krijn Schuitemaker belooft dit een echte Avond van de Katwijkse Sport te worden.

Vorig artikel[Video] Landijsbaan De Goerie vandaag geopend
Volgend artikelIJsbaan Valkenburg niet open na vernieling door jeugd